Kecskemét / galériával

2019.10.09. 20:00

Autista és értelmi sérült felnőtteket látnak el a Csodabogárban

Átadták szerdán Kecskemét-Homokbányán a Csodabogár otthont. Az új, 800 négyzetméter alapterületű intézmény 24-24 autiz­mussal élő fiatal felnőtt, valamint értelmi sérült nappali ellátását fogja biztosítani.

Hraskó István

Fotó: Bús Csaba

Az Agyag utcai otthon szomszédos lesz a mellette épült és szeptemberben kapuit megnyitó (múlt héten átadott), 4 csoportos Katica bölcsődével, kivitelezésére 351 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el Kecskemét a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon.

Az új intézmény régi problémára jelenthet részleges megoldást. Az autizmussal élő fiatalok a Szalag utcai Autizmus Centrumból kikerülve nem tudnak középiskolába menni, sem a nyílt munkaerőpiacon elhelyezkedni, mert nincs piac­képes szakmájuk. A hagyományos szociális intézmények pedig nincsenek felkészülve speciális igényeikre, nem rendelkeznek megfelelő szaktudású szakemberekkel, sem fejlesztő eszközökkel. A fiatal felnőttek sorsa egyelőre a szülők egyéni megoldásain múlik. Legtöbbször az történik, hogy az egyik szülő feladja munkáját és otthon marad. Azonban nem tud olyan intenzíven foglalkozni gyermekével, olyan szakszerű ellátást nyújtani, mint az iskola, így, tapasztalatok szerint, a fia­tal autisták visszaesnek a fejlődésben, és végeredményben kárba vész az iskolában elvégzett sokéves, évtizedes munka.

A 48 férőhelyes telephelyen, egy-egy egységben 24 autizmussal élő fiatal felnőttről és 24 enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékosról fognak napközben gondoskodni. Ezzel – mint azt az önkormányzat hangsúlyozta – Kecskeméten az országban egyedülálló szociális ellátási innováció jöhet létre, hiszen az autiz­mussal élők ellátása – speciális szükségleteiket figyelembe véve – az óvodától a nappali szociális ellátásig biztosított lesz, és közben családjuktól sem lesznek távol, az estéket és hétvégéket velük tölthetik. Az új intézménytől azt is remélik, hogy az értelmi sérült gyermeküket eddig otthon ápoló szülők a segítség révén vissza tudnak térni a munka világába, állást tudnak vállalni.

Az ünnepélyes átadón Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta: akkor lesz jó egy szociális ellátás, ha azt a helyi közösség saját ügyévé teszi, és a helyi igények megjelennek az előkészületek során. A kecskeméti önkormányzat, a cégek és a szülők összefogása szerinte a legszebb reményekre jogosít. Kiemelte, hogy a 350 millió forintot a város használhatta volna másra is, de erre a jó és nemes ügyre fordították a forrást. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a névválasztással kapcsolatban beszélt arról, hogy az autizmussal élők és az értelmi sérültek felnőttként is csodabogarak maradnak, akik alázatra, szeretetre, tiszteletre, együttgondolkodásra tanítanak.

Az átadón Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke Autizmus Mintaváros díjat adományozott Kecskemétnek és a megvalósításban közreműködőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában