Kecskemét / galériával

2019.09.04. 14:29

Muraközy Jánosnak állít emléket a tábla

A neves festőnek és szabadságharcosnak emléket állító emléktáblát lepleztek le hétfőn délután Kecskeméten, a református Ókollégium homlokzatán.

Hraskó István

Fotó: Bús Csaba

Muraközy János (1824–1892) festőművészként, szabadságharcos katonaként és gazdasági szakemberként élete során mindvégig a hírös váro­sért cselekedett és öregbítette annak hírnevét. Kecskemétet és a forradalmat kardjával, katonaként védte. Festői életműve a város kulturális örökségének meghatározó darabja.

1973 májusában döntött úgy a Muraközy család, hogy Kecskemét városának adományozza az 1892-ben elhunyt neves ős több mint harminc festményét, grafikáját, valamint jó néhány személyes tárgyát, bútorát és egyéb relikviákat. Egy ideig a Katona József Emlékházban voltak, majd átkerült a gyűjtemény a Cifrapalotába. Itt egy ideig állandó kiállításon mutatták be, de 2014-ben lekerültek a képek a falakról.

A művész családja méltó kiállítóhelyet kért a várostól, ezt végül Hörcsök Imre önkormányzati képviselő javaslata nyomán a Ráday Múzeumban találták meg, itt nyílt tavaly nyáron A kulcsra zárt szoba titka címmel az állandó tárlat.

Napjainkban az Ókollégium az egyetlen még ma is álló kecskeméti épület, mely Muraközy János életének színtere volt, ahová iskolába járt – itt tanult ugyanis jurátusként barátjával, Jókai Mórral együtt. Ide került fel az az emléktábla, amelyet a Ráday Múzeum a Kecskeméti Református Egyházközséggel közösen készíttetett, emlékeztetve Muraközy János személyére és életművére.

A bronzportré Kosik Márk fiatal kecskeméti szobrászművész alkotása, a táblát Fellegi Tamás kőfaragómester véste és helyezte el az Ókollégium homlokzatán. A Muraközy János halálának évfordulója alkalmából szeptember 2-án, hétfőn rendezett avatóünnepségen részt vett Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, Varga László lelkész, nyugalmazott püspökhelyettes, dr. Fogarasi Zsuzsa múzeumigazgató és ott voltak az avatáson Muraközy János leszármazottai is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában