Radics Sándor

2019.09.24. 20:00

A cimbalmozás népszerűsítéséért ezüst érdemkeresztet kapott

Hamarosan Olaszországban vendégszerepel Radics Sándor cimbalomművész, aki a közelmúltban vehette át a Magyar Ezüst Érdemkeresztet a hungarikummá nyilvánított cimbalom népszerűsítéséért.

Sebestyén Hajnalka

Radics Sándor cimbalomművész

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Radics Sándor Euró­pa Unió nagydíjas mestercimbalmosnak szinte nem telik el úgy napja, hogy valahol ne cimbalmozna. Budapesten nőtt fel, de az elmúlt néhány évtizedben kecskemétivé vált. Gyakran zenél a Sasfészekben, és az utóbbi időben a Budai utcai nagypiacon és a tiszakécskei piacon is játszik. Emellett minden évben több jótékonysági koncertet is ad. Közben járja a világot, Japántól Amerikán át Hollandiáig mindenhol népes rajongótábora van.

– Büszke vagyok rá, hogy hungarikummá választották az általam olyannyira tisztelt hangszert. Évtizedek óta játszom cimbalmon, nem tudok betelni a gyönyörű hangjával. Akárcsak a közönségem, amely a világ minden táján boldogan hallgatja. A piacokon is sokan odajönnek hozzám, kofák és vásárlók, megköszönik, hogy ilyen gyönyörű zenével ajándékozom meg őket. Nagyon jólesik, hogy ilyen pozitívan fogadják a cimbalomjátékomat a hétköznapokban is – mondta.

Radics Sándor valóban sokat tesz a cimbalom népszerűsítéséért. Tavaly például Kecskemét 650 éves jubileuma kapcsán vállalta, hogy 650 percen át cimbalmozik. Ezzel szeretett volna tisztelegni a város jeles évfordulója előtt, valamint megköszönni, hogy sikerült felgyógyul­ni súlyos betegségéből. A jótékonysági koncert bevételét a megyei kórház onkoradiológiai osztályának ajánlotta fel. A közel 11 órás koncertje bekerült a Guinness-rekordok könyvébe.

A cimbalomművész abban a megtiszteltetésben részesült, hogy idén megkapta a Magyar Ezüst Érdemkeresztet az állami ünnepen.

– Nem ért váratlanul az elismerés, de nagyon sokat jelent nekem, hogy országos szinten is értékelik a cimbalomjátékomat. Úgy érzem, ehhez a zenei tudásom és elhivatottságom mellett hozzájárult az is, hogy minden évben több jótékonysági koncertet adok, a cimbalom hungarikum lett, és bekerültem a Guinness-­rekordok könyvébe – jegyezte meg.

Radics Sándor korábban a világ legnagyobb zenekarai­ban játszott, mielőtt szólókarrierjére fókuszált volna, a 100 Tagú Cigányzenekarral is számos helyen fellépett. Ma már elsősorban Kecskeméten zenél, de évente néhány alkalommal külföldön is felkérik. Hamarosan Olaszországba utazik, ahol egy neves hegedűművésszel lép majd fel egy színházi produkcióban.

– Most minden nap egy öttagú cigányzenekarral a Sasfészekben cimbalmozom, de már készülök az olaszországi vendégszereplésemre, mely nagy megtiszteltetés a számomra. Decemberben pedig újabb jótékonysági koncertet adok Kecskeméten, ahogyan teszem azt minden évben karácsony előtt. Azt még nem döntöttem el, hogy a befolyt összegből kit támogatok, de mindenképpen nemes célra fordítom – mondta végül Radics Sándor.

Radics Sándor cimbalomművész
Fotó: Sebestyén Hajnalka / Petőfi Népe

Zenészcsaládból származik

Radics Sándor zenészcsaládból származik, édesapja, bátyja, nagybátyja, nagyapja és dédapja is cimbalmozott. Zenei repertoárja nagyon sokszínű. A hangulatos cigányzene mellett klasszikus és modern műveket is szívesen játszik. A magyar turizmus zenei szószólója, több alkalommal képviselte már hazánkat világszintű rendezvényeken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában