Kecskemét / galériával

2019.08.29. 15:47

Szorosabb kapcsolatokra van szükség a közoktatásban

Az önkormányzat is még keresi helyét az új köznevelési-közoktatási rendszerben, sok támogatást nyújt az intézményeknek, és felajánlja segítségét a hatékonyabb együttműködéshez – mondta el Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a Kecskeméten tartott tanévnyitó konferencián.

Hraskó István

Fotó: Bús Csaba

Szakmai tanévnyitó konferenciát tartottak csütörtökön a kecskeméti Kodály Iskolában, az Oktatási Hivatal szervezésében. Az előadásokban szó esett például a köznevelési rendszer fejlesztéseiről, az Oktatási Hivatal 2019/20-as főbb feladatairól, a Klebelsberg Központ aktuális feladatairól, fejlesztéseiről, terveiről.

– Úgy gondolom, a tanulás és tudás lényege a fejlődés, az, hogy minden nap többek vagyunk, még az a diák is, aki nem osztályelső. Ha nem hinnénk ebben, akkor nehéz és reménytelen dolog lenne tanulni. Abban reménykedünk, hogy előbb-utóbb minden tanuló belátja, hogy tanulással tudáshoz tud jutni, tudás nélkül pedig nem lehet az életben boldogulni – mondta köszöntőjében dr. Zombor Attila, a megyei kormányhivatal főigazgatója.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester először arról ejtett szót, hogy az elmúlt öt évben gyökeresen átalakult a köznevelési és közoktatási rendszer, és minden szereplő keresi még a helyét, így az önkormányzat, a városvezetés is.

A polgármester szerint egyre nagyobb kihívásokkal néznek szembe a szülők – főleg a gyereküket egyedül nevelők -, valamint a pedagógusok is.

– A technológiai fejlődés napról-napra lehetetlen helyzetek elé állít bennünket. Olyan gyorsan változik a világ, hogy lehetetlen lekövetni, a változásokra érzékeny fiatalok viszont erre képesek. Mi csak próbáljuk felvenni a tempót, és alakítani, segíteni az ő életüket – mondta Szemereyné Pataki Klaudia.

– Nagyon sok támogatást ad a város a köznevelési, közoktatási intézményeknek, még úgy is, hogy a feladat ugye már nem nálunk van, hanem átkerült az államhoz. Jelenleg kilenc iskola teljes körű felújítása zajlik, tornacsarnokokat, kültéri pályákat újítottunk fel, és új közösségi sportlétesítmények épültek. Az ifjúságpolitika területén a bűnmegelőzésre, drogprevencióra nagy hangsúlyt helyezünk a rendőrséggel és a Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálattal közösen – emelte ki a polgármester. Hozzátette: ezenkívül az önkormányzat szeretne támogató környezetet biztosítani a közoktatás területén, levenni terheket a családok válláról. Úgy véli, ehhez azonban sokkal intenzívebb párbeszéd kell az intézmények között, nemcsak Kecskeméten, hanem az egész megyében.

– Munkatársaimmal elindítottuk a közös munkát, az új rendszerben mindenkinek meg kell találnia a helyét, de arra kérek mindenkit, hogy a következő tanévtől találjuk meg az együttműködés kommunikációs pontjait, ne távolodjunk el egymástól, ne párhuzamosan végezzük külön-külön a munkánkat, hanem tegyük oda közösen az erőforrásainkat, oktassuk, neveljük kedves fiataljainkat – fogalmazott a kecskeméti polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában