elismerés

2019.08.03. 17:15

Kisszerszámos halászt tüntettek ki a fajszi falunapon

Időszerű kitüntetésnek nevezte a fajszi Csere Lajos elismerését a polgármester, a minap megtartott falunapon, amelyet egyébként szintén a jutalmazottnak köszönhetnek, hiszen az ő közbenjárásával szervezték meg az első, úgynevezett Jakab-napokat. Kitüntetését – úgy tudjuk, egészségügyi okokból – a felesége vette át az idei rendezvényen.

Gábor János

– A délutáni órákban, az ünnepélyes megnyitó után adtuk át a Fajsz Községért kitüntető érdemrendet Csere Lajos részére. Róla annyit kell tudni, hogy 1960-ban született, itt nevelkedett, a családjával itt telepedett le és az idei évig, amikor is a tisztséget másnak adta át, a településünk kisszerszámos halászati munkáját segítette – foglalta össze a kitüntetett érdemeit dióhéjban Berta Zsolt polgármester. – 1996-ban ő volt az, aki a Kisszerszámos Halászati Egyesület elnökeként aktívan mozgolódni kezdett, és kivívta, hogy legyen egy olyan nap, amikor megállnak az itt élők, kikapcsolódnak, pihennek, főznek, játékokkal, vetélkedőkkel múlatják az időt. Az elmúlt évek során aztán ebből nőtte ki magát a falunap – tette hozzá.

Csere Lajos hagyományőrző életműve egy ideje már nem csak a községben élők körében vált ki elismerést. Kitartó munkájának köszönhetően a kisszerszámos halászat (csónak, milling, kece, varsa, emelőháló, dobóháló készítése és használata), mint „hagyományos halászat a Duna magyarországi alsó szakaszán”, 2013-ban bekerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe.

Ezek is érdekelhetik