galériával

2019.07.07. 15:30

Tarhonyás töltött káposzta volt a falunapi ebéd Foktőn

Ötödször tartott falunapot Foktő, amióta Bakai Károly polgármestersége alatt újjáélesztették e rendezvényt. Minden évben gazdag programsorozattal készülnek, idén sem volt ez másként, pénteken és szombaton a diszkótól a karatebemutatóig, a néptánctól a fúvószenéig, a harmonikaszótól a tárogatón át a lakodalmas zenéig széles volt a kínálat.

Zsigmond Enikő

Fotó: Zsigmond Enikő

Fellépett Csocsesz, Szulák Andrea retro slágerekkel, szombat este pedig egy igazi nagyágyú, a Piramis vonzott hatalmas tömeget a foktői sportpályára július első szombatján. Mint Bakai Károly elmondta, az önkormányzat anyagi helyzete lehetővé teszi, hogy megadják a módját a falunapoknak, ezenkívül már harmadik éve az atomerőmű alapítványától is kaptak egymillió forintot a rendezvény költségeihez, így színvonalas programokkal tudták megtölteni a két napot.

Erdélyi testvértelepülésükkel, Máréfalvával a 2016-os partnerszerződés aláírása óta élő és rendszeres kapcsolatot ápolnak, évente több alkalommal látogatnak oda s vissza és vesznek részt egymás ünnepein. Márciusban már járt kint egy foktői csoport, a néptánccsoport és a színjátszó kör is, július utolsó hetében pedig egy ötven fős busz indul öt napra Máréfalvára. Tőlük most a falunapokra egy tizenhat fős csoport érkezett.

A környékbeli főzőversenyek sorában talán kissé különlegesnek számít az ilyenkor rendezett foktői tarhonyás ételek főzőversenye, s a helyiek kreativitását dicséri, hogy előző években a hagyományos pörköltes ételeken kívül még fagylalt, torta és rétes is készült tarhonyával.

Idén a versenybe étel és édesség kategóriába összesen tizenegyen neveztek. A Blaskó János mesterszakács vezette zsűri elé az édességekből kissé szerényebb felhozatal került, első helyen Vida Cintia tarhonyás-rumos-kókuszos tekercse, a másodikon a Tarhonyavetők tarhonyás-túrós töltelékes palacsintája végzett.

Összesen tizenegyen neveztek a főzőversenybe, a tarhonyás étel kategóriában első helyet a Sport Bartái Kör marhapofa-pörköltje, másodikat a Varga Team kakaspörköltje házi tarhonyával érdemelte ki. Az önkormányzat tarhonyás töltöttkáposztája a dobogós harmadik helyre került, belőle mintegy hatszáz adagot osztottak ki ingyen a falunap résztvevőinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában