galériával

2019.07.09. 14:03

Köztéri szobrot avattak, konyhát adtak át Dusnokon

Elhelyezték és megszentelték az irgalmas Mária-szobrot Dusnokon, melyet magánszemélyek kezdeményezték. A községben egy új konyhát is átadtak.

Tapodi Kálmán

Mária-szobrot állít a Köztársaság és a Kölcsey Ferenc utca sarkán

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Kálmán

– Örömteli, hogy itt lehetünk ennek a szobornak az avatásán, mert kevés köztéri alkotás van községünkben. Talán egyszer a Petőfi utca sarkán is ott állhat majd az utca névadójának szobra – fogalmazott köszöntőjében Palotai Péter polgármester, a Köztársaság utcában felállított Mária-szobor felszentelése előtt. Az Olaszországban készült irgalmas Mária-szobor köztéri elhelyezését magánszemélyek – Juhász Mihály, Sipos Anna, Dobos László, Farkas Piroska – kezdeményezték és sokan felajánlásaikkal, munkájukkal segítették a megvalósulást. Volt, aki a térkövezés, az esti megvilágítás vagy éppen a parkosítás költségeit vállalta magára. A Köztársaság és a Kölcsey Ferenc utca sarkánál elhelyezett alkotást Kistamás István dusnoki plébános szentelte fel.

Az ünneplő közösség a szoborszentelést követően a feketi Mária-kápolna búcsújára vonult. A település határában tartott szabadtéri misét Szűcs Tibor vaskúti kanonok plébános celebrálta. A mise végére jókora zápor kerekedett.

Az ünnepi események sora Dusnok egyik legrégebbi útszakasza, a megújult Zrínyi utca avatójával folytatódott volna, de az időjárási körülmények miatt ez elmaradt. A 12 millió forintos útfelújítást kormányzati forrásból tudták megvalósítani. Minderről már a felújított községi konyha átadásán beszélt Palotai Péter, aki elmondta, hogy a településen régóta nem működik étterem, így gyakran az iskola étkezdéje ad helyet a nagyobb társasági rendezvényeknek. A mostani munkálatokra 21 millió forintot nyertek, de szeretnék újabb pályázati források révén továbbfejleszteni a napi 250–300 adag kapacitású konyhát és az étkezdét.

Az új, modern gépek közül kiemelkedik az elektromos, légkeveréses és gőzölős sütő, aminek értéke 1,8 millió forint. A konyhában az iskolások, óvodások, idősek és kívülállók részére is főznek.

– Régóta várt beruházásokat adhattunk át a mai napon. A kormány folyamatosan támogatja a helyi konyhák felújítását, korszerűsítését, ami élelmiszer-biztonsági szempontból is rendkívül fontos – hangsúlyozta az ünnepélyes átadón Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában