előadás

2019.07.06. 07:00

Jeruzsálemet és Názáretet is meglátogatta a halasi lelkész

A kereszténység bölcsőjének is tartott Izraelbe zarándokolt Honti Irén, halasi evangélikus lelkész. A vallási helyszíneken átélt intenzív élményeiről mesélt hallgatóságának.

Mester-Horváth Nikolett

Honti Irén a zsidók egyik szent helyén, a Siratófalnál

Izraeli utazásáról tartott előadást Honti Irén, a halasi evangélikus gyülekezet lelkésze a Közösségek Házában a napokban.

Egy ötfős baráti társasággal március elején indultak útnak. – Hálás vagyok a Mindenhatónak, hogy eljuthattam ezekre a helyekre. Sosem ültem még repülőn, így még nagyobb izgalommal vártam az utazást, ami nagyon sok szép élményt adott nekem – kezdte előadását az evangélikus lelkész.

– Repülőgépük Ovda városának repterén landolt, onnan mentek a Negev sivatagon át észak felé. Lenyűgöző volt a sivatagon keresztül utazni. Egy kis város imádság házában pihentünk meg az első éjszaka, ami nagy élmény volt számomra, ugyanis akkor kezdődött a zsidók számára fontos pihenés napja, a shabbat. Órákon át beszélgettünk a hitünkről vendéglátóinkkal, Messiás hívő zsidókkal egy testvéri asztalközösségben és nagy hatással volt rám, hogy ezt megélhettem, a shabbat tulajdonképpen belépés Isten nyugalmába – mesélte élményeit Honti Irén.

A baráti társaság kocsival indult tovább észak felé, hogy felfedezzék az ország ikonikus helyszíneit. – Elsők között néztük meg Dávid Ben Gúrion, egykori miniszterelnök és feleségének sírját. Ő volt az a miniszterelnök, aki mindent megtett azért, hogy létrejöjjön egy független Izrael állam és sokat tett azért is, hogy a sivatagban valódi életet tudjanak kiépíteni. Engem mélyen megérintett, hogy mit is jelent küzdeni a vízért – mondta Honti Irén.

Honti Irén és barátai a Negev-sivatagon keresztül utaztak Jeruzsálembe

Útjukat Jeruzsálem felé folytatták, annak a városnak az irányába, amelyet három világvallás – a zsidó, a keresztény és az iszlám – is szent helyének tart. Jeruzsálem pálmafáival, mozgalmas városi életével Honti Irént is lenyűgözte, a szent helyek felkutatása pedig lelki utazását mélyítette.

– A Damaszkusz kapun belépve pár perc múlva ott sétáltunk a Via Dolorosan, Jézus keresztútján, melynek végén a keresztény világ egyik legfontosabb szent helye, a Szent Sír Temploma található, ami a feltételezett Golgota helyszínén épült. A zsidók zarándokhelyéhez, a Siratófalhoz is elmentünk, rengeteg ember imádkozik itt. Megcsodálhattuk még a jeruzsálemi Templom-hegyen álló Sziklatemplomot, az iszlám egyik legszentebb helyét – részletezte az evangélikus lelkész.

Honti Irén a zsidók egyik szent helyén, a Siratófalnál

Izraeli utazásuk során a baráti társaság elzarándokolt még az Olajfák hegyére, ahol egyebek mellett meglátogatták a Gecsemáné kertben található Nemzetek Templomát, majd Betlehembe mentek, hogy megnézzék Jézus születésének helyét. Nem maradt ki a fontos helyszínek közül a holokauszt emlékezetének ápolására létrehozott, Yad Vasem múzeum sem. – Megrendítő élmény volt ott lenni és végignézni azokat a képeket, olvasni a zsidókat bújtató, megmentő emberek névsorát, „nemzetek igazait”, a világ minden tájáról, Magyarországról is – emlékezett vissza Honti Irén.

A nyolcnapos közel-keleti utazás háromnapos haifai tartózkodással és Názáret, továbbá a Genezáreti-tó környéki helyek bebarangolásával folytatódott. A tartalmas és tanulságos út a Vörös-tenger partján fekvő Eilat városában fejeződött be.

A Boldogmondások hegye

A názáreti látogatás során az Angyali üdvözlet bazilika mellett a Boldogmondások hegyéhez is elzarándokoltak Honti Irénék.

– Számomra ez volt a legszebb hely egész Izraelben. Egyrészt a természeti adottságai miatt, másrészt az egész helyet áthatotta a boldogmondások szellemisége, ezáltal örömteli és igazán hangulatos – mondta az evangélikus lelkész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában