Csólyospálos

2019.07.03. 13:32

Idén a csólyosi csata drámájával ünnepeltek

A települést alkotó két puszta, Csólyos és Pálos egyesülésének 70. évfordulóján határozta el a községvezetés, hogy minden évben valami komolyabb eseménnyel emlékeznek meg a falu születésnapjáról. Hétfőn este a sportpályán tartott rendezvényen az önálló településsé válás 74. évfordulóját ünnepelték.

Tapodi Kálmán

A csólyospálosi fiatalok nagy sikerrel vitték színre Dr. Győri-Nagy Sándor drámáját

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Kálmán

– Jól tudjuk, hogy településünk története ennél sokkal régebbi, hiszen évszázadokkal korábban is éltek itt emberek. Ezt olyan leletek is bizonyítják, mint a csólyospálosi határban előkerült magányos kun sír – emlékeztetett köszöntőjében Á. Fúrús János polgármester.

Mint elhangzott: ezúttal egy olyan drámát mutatnak be helybéli fiatalok közreműködésével, ami egy kevésbé ismert történelmi eseményre emlékeztet, a 360 évvel ezelőtt lezajlott csólyosi csatára. Balassa Bálint gróf 900 fős serege a csólyosi határban a homok fogságába esett, és az ütközetben a török túlerő az utolsó emberig lekaszabolta a magyar vitézeket. Dr. Győri-Nagy Sándor kultúrökológus az ő történetükről írt drámát, amit az „A legendás 8. b” színjátszói mutattak be, Á. Fúrús Jánosné rendezésében.

A csólyospálosi fiatalok nagy sikerrel vitték színre Dr. Győri-Nagy Sándor drámáját
Fotó: Tapodi Kálmán / Petőfi Népe

Bedekovich Lőrinc, a Jászkun kerület földmérője 1792-ben írott munkájában is említést tesz az ütközetről.

„Ezen Pusztáról emlékezetes az, hogy 1659-ben Gróf Balassa Bálint a Török előtt szaladván itt a nagy homok miatt megakadott, és a népét is a Törökök el-érték 900 magyar Vitézeivel együtt, azon dühös Törökök által meg-ölettetett.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában