kisszállás

2019.07.02. 14:00

Megmentenék a négyestelepi iskolát

Az egykori Kelebiai Vitéztelepi Általános Iskola tanítói lakásának udvarán szombaton újra összegyűltek közös múltidézésre az öregdiákok és leszármazottjaik, akik a kelebiai Krisztus Király templomtól zarándokoltak a kisszállási négyestelepre.

Mester-Horváth Nikolett

A négyestelepi (az egykori vitéztelepi) tanyakörzet az 55-ös főút mellett három település, Kisszállás, Kelebia és Tompa határán fekszik. A vitéztelepre 51 első világháborús katonát és családjaikat telepítettek le a Vajdaságból és a Felvidékről. Klebelsberg Kunó minisztersége idején az alföldi tanyai iskolahálózat kiépítésének részeként 1931-ben megépült a templomiskola, mely közigazgatásilag 1949-ben Kisszálláshoz került Kisszállási Négyestelepi Általános Iskola néven. A 70-es évek közepén véglegesen bezárt épület a rendszerváltáskor magántulajdonba került. Az iskola híres volt magas oktatási színvonaláról, az itt tanulók közül sokan szereztek későbbi tanulmányaik során diplomát. Ifjabb Nikowitz Oszkár – aki rendszeresen részt vesz ezeken a találkozókon – például 2010 és 2014 között Magyarország belgrádi nagykövete volt.

A templomiskola egykori diákjai volt tanítójuk, Turcsányi László vezetésével megalapították a Kisszállás Négyestelepi Főnix Egyesületet. Az egyesület az elmúlt években rendbe tette a kisszállási önkormányzat által kegyeleti hellyé nyilvánított négyestelepi temetőt, ahol őseik, egykori tanítóik nyugszanak, valamint felszentelték az újra felállított keresztutat.

A négyestelep megmentői további célokat tűztek ki maguk elé, hogy életük egykor meghatározó helyszínét a megérdemelt formában őrizhessék meg. – Egyesületünk arra gyűjt, hogy visszavásárolhassuk az iskolát és hagyományőrzés céljából működtethessük. Szeretnénk visszaköltöztetni a templomiskola harangját Négyestelepre, amely jelenleg a Mélykút-Öregmajor közösségi ház előtti új harangtoronyban található – mondta Katus Károly, az egyesület tagja.

A szombati találkozón a baráti beszélgetések mellett szentmise, kulturális műsorok, iskolatörténeti kiállítás és közös ebéd várta az egykori négyestelepi diákokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában