galériával

2019.06.27. 21:02

Tizedszer tölti meg gyerekzsivaj a halasi zsinagóga udvarát

Idén tizedik alkalommal táborozhatnak együtt a zsidó gyerekek Halason. A szerdán kezdődött egyhetes nyári tábornak minden évben a kiskunhalasi zsinagóga, a hozzátartozó közösségi ház és hatalmas kert ad otthont.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Pozsgai Ákos

Az ország minden tájáról – többek között Budapestről, Miskolcról, Zalaegerszegről és Bajáról – érkeztek fiatalok. Sokan közülük rendszeres vendégei a tábornak, néhány egykori táborozó pedig már mádrichként, fiatal nevelőként foglalkozik a gyerekekkel. Ez az egy hét igazi közösségépítő hatással bír. – Ha az ifjak az idősekkel együtt vannak, annak mindig van egy gyógyító mechanizmusa, amire nagy szükség van. A közösség akkor élő, ha van egy ifjúság, akik ott nyüzsögnek a közösség tagjai körül és a magyar zsidó élet legkisebb pontjaitól a legnagyobb eseményekig mindent van lehetőségük megtapasztalni. Külön öröm, hogy külföldről is eljönnek hozzánk. Várunk még a táborba gyerekeket Izraelből, de voltak már az előző években Svédországból, Svájcból és Amerikából is vendégeink a táborban. – hangsúlyozta Dr. Róna Tamás, főrabbi.

A halasi zsidó táborban idén is tiszteletét tette Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnöke, aki elmondta, hogy ritka az ilyen aktív, vidéki közösség. – Nincs még egy ilyen tábor Magyarországon, ez egy teljesen alulról jövő önszerveződés. Emellett különleges a kiskunhalasi infrastruktúra, hazánk egyetlen faszerkezetes zsinagógája található itt, ami füves udvarával kiválóan alkalmas több tucat gyermek táboroztatására – mondta Heisler András.

A nyári táborban mindennapos a közös étkezés, a zsinagógai imádkozás, a zsidó dalok tanulása és a tórai történetek megismerése. A gyerekek ebben az egy hétben különféle közösségi játékokban vehetnek részt, lesz éjszakai bátorságpróba, Ki-Mit-Tud vetélkedő és a nagy közös strandolás sem maradhat el. Az idei tábor témája a környezetvédelem és a természetközeli életmód. – Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, a kézműves foglalkozásokon pedig vászontáskákat csináltatunk a gyerekekkel, amiket tudnak vinni magukkal a bevásárláshoz – mondta Ritter Nándorné, a tábor egyik szervezője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában