galériával

2019.06.24. 18:46

Osztrák fiatalok vendégeskednek Kecskeméten, a piarista diákoknál

Hét salzburgi középiskolás vendégeskedik ezekben a napokban a kecskeméti Piarista Gimnázium diákjainál. A két egyházi oktatási intézmény 1995 óta tart fenn testvériskolai kapcsolatot.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Bús Csaba

A csereprogram kapcsolattartója – szinte a kezdetektől – Talmácsi József német tanár.

– A két iskola közötti kapcsolat folyamatos és eredményes. A legfontosabb pillére a cserediák program, melynek keretében a kecskeméti fiatalok télen utaznak ki, az osztrákok nyáron tesznek viszontlátogatást a hírös városban. A salzburgi iskolában még tart a tanév, nekünk viszont könnyebbség, hogy már a szünidőben fogadhatjuk őket. Arra mindig törekedtem, hogy ez ne csak egy diáküdültetés legyen. Mindig egy kis munkára is sarkalljuk őket, miközben hazánk értékeiből is többet bemutatunk – mondta Talmácsi József.

Az osztrák vendégek 25. alkalommal látogattak el Kecskemétre. A csapat pénteken érkezett meg. A 10. évfolyamos diákok családoknál laknak, a hétvégén mindenkire könnyed, laza program várt. A családok örömmel vitték el őket kirándulni, az úticélok között szerepelt Tihany és a fővárosi Aquapark, és sokan látogattak el a kecskeméti múzeumok éjszakája programokra.

A cserelátogatás részeként hétfőn az iskolában együtt dolgoztak a fiatalok, vegyes csoportokban. Délelőtt közös projekten munkálkodtak angol és német nyelven, a csereprogram keretében ugyanis mindkét nyelv használható. Délután a Piarista gimnázium Öveges laborjában pedig együtt keresték a választ arra, hogy mely élelmiszer mennyi sót tartalmaz. A német nyelven folyó kémiai órát Mikulásné Ferencz Zsuzsanna német-matematika-fizika szakos tanárnő tartotta meg.

Kedden Kecskemét nevezetességeivel ismerkednek meg az osztrák vendégek, külön kiemelve a Cifrapalotát, a Leskowsky hangszergyűjteményt és a Mercedes-gyárba is kilátogatnak. Szerdán az Újtanyacsárdán hagyományőrző lovasprogramon vesznek részt, később pedig digitális vetélkedő vár rájuk. Csütörtökön Budapesten zárul a program. A városnézés után vonatra ülnek a vendégek és hazautaznak.

A csereprogramon túl minden évben egy vagy két piarista diák egy évet eltölt ösztöndíjjal a salzburgi gimnáziumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában