Kiskunhalas

2019.06.26. 11:30

Nem minden szülő igényli a szünidei étkeztetést

Országosan százhúszezer család igényelte a nyári szünidei gyermekétkeztetést, a program keretében a hátrányos helyzetű családban élő gyermekek napi egyszeri meleg ételt kaphatnak. Kiskunhalason 487 gyermek lenne rá jogosult, de csak 113 diák után igényelték a szüleik ezt a támogatási formát.

Pozsgai Ákos

Kedden karalábélevest, gombás ragut, burgonyapürét, illetve joghurtos uborkasalátát kaptak a gyerekek

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Az idei költségvetésben 80 milliárd, 2020-ban több mint 82 milliárd forintot fordít a kormány gyermekétkeztetésre. Ez azt jelenti, hogy 2010 óta megháromszorozódott a támogatás összege. A nyári szünidei étkeztetés június 17-étől augusztus 30-áig tart. Ez azonban nem automatikus szolgáltatás, a családoknak az önkormányzatnál jelezniük kell, hogy igénybe szeretnék venni a támogatást. Az igénylésnek nincs határideje.

A gyermekétkeztetés igénybevételének lehetőségéről a települési önkormányzatok jegyzői írásban tájékoztatták a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő szülőket, a kérelem benyújtásához a helyi család- és gyermekjóléti szolgálatok is segítséget biztosítanak.

Kiskunhalason a városházáról kapott információk szerint májusban 487 iskolás gyermek volt jogosult erre a támogatásra, ez a számadat azonban folyamatosan változik, hol csökken, hol emelkedik. Összességében a tavalyi évhez képest csökkent a támogatásra szoruló gyerekek száma, aminek egyik okát a halasi önkormányzat abban látja, hogy valamelyest nőtt a családok jövedelme. Érdekes számadat azonban, hogy a támogatásra jogosult gyerekeknek kevesebb, mint a negyede után igényelték meg a szülők az ingyen ebédet a nyári szünet idejére.

Kedden karalábélevest, gombás ragut, burgonyapürét, illetve joghurtos uborkasalátát kaptak a gyerekek
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

A nyári diákétkeztetésre fordítható pénzt normatív alapon egységesen adagra vonatkozóan kapják az önkormányzatok az államtól, adagonként 542 forintot, ez az összeg a tavalyi évhez képest nem változott. A halasi önkormányzat nem külső vállalkozót, hanem a Költségvetési Intézmények Gazdasági Szervezete által működtetett főzőkonyhákat bízta meg a nyári diákétkeztetéshez szükséges ebéd elkészítésével.

A családok hétköznap 10.30 és 12.30 óra között vihetik el az ebédet júniusban a Kuruc vitézek téri Bóbita Óvoda, júliusban a Lomb utcai óvoda, augusztusban pedig ismét a Kuruc vitézek téri óvoda főzőkonyhájáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában