Történelmi múlt és cselekvő jelen

2019.06.18. 07:19

A felmérés szerint csak kevesen költöznének el Kalocsáról

A Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár Történelmi múlt és cselekvő jelen című pályázatának keretében készült kérdőívre 255-en válaszoltak, az eredményeket a napokban sajtótájékoztatóval egybekötött lakossági fórumon ismertették a Család- és KarrierPont előadójában.

Gábor János

A projekt felelősei: Boros Mariann (balra) és Szigeti Anna

Forrás: Petőfi Népe

A kalocsai válaszadók szűk többsége elégedett a várossal: 48 százalékuk szerint élhető, vagy kifejezetten élhető (3 százalék), de sokan elégedetlenek, hiszen 42 százalék gondolta úgy, hogy kevésbé élhető, míg hét százalék szerint egyáltalán nem élhető hely.

– Elsődleges célunk a közösségi identitás és közösségi kohézió erősítése. Felmértük a kalocsaiak igényeit, hogy min szeretnének változtatni, miben látják a megoldást az évek óta tartó elvándorlásra, milyen programokon vennének részt, milyen fejlesztéseket látnának szívesen a városban. A mi munkánk az, hogy ezt támogassuk – foglalta össze Boros Mariann, a projekt szakmai vezetője.

– A kérdőívezést interjúk előzték meg: 30 kalocsai lakossal beszélgettünk, ami alapján összeállítottuk a kérdőívet, a lehetséges válaszok között pedig megjelentek az ő válaszaik is – mutatott rá.

A projekt felelősei: Boros Mariann (balra) és Szigeti Anna
Fotó: Petőfi Népe

– Az életkor és a nemek alapján elég vegyes az összetétel: 203 nő és 52 férfi vett részt a kutatásban, a legtöbben 30 és 60 év közöttiek voltak és főleg online töltötték ki a kérdőívet – ismertette Szigeti Anna közösségfejlesztő, elárulva, hogy néhány elevenbe vágó kérdésnél meglepően pozitív válaszarány is kialakult. – Arra például, hogy szándékoznak-e elköltözni a városból, csak 13 százalék válaszolt igennel, a többiek azt írták, hogy nem (54 százalék), vagy nem tudják (33 százalék) – emelte ki. Arra is kíváncsiak voltak, hogy aki szerint Kalocsa kevésbé élhető hely, az miért gondolja így. Kiderült: a legtöbbeknek a munkalehetőségek hiánya fáj, míg mások több programlehetőségnek és szórakozóhelynek örülnének. A fejlesztési igények közé a legtöbben az útfelújításokat (65 százalék), a játszóterek karbantartását (58 százalék) és a sportolási lehetőségek növelését (48 százalék) sorolták, de sokan örülnének új bevásárlóközpontnak (47 százalék) és még több programnak (45 százalék).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában