BÁCS-KISKUN

2019.06.10. 07:00

A cserediákokkal házhoz jön a nyelvgyakorlás is

Egyre több család vállal önkéntesen külföldi csere­diákot. A közös élmények mellett idegen nyelvet és nyitottságot is tanulhat a fogadó diák.

Sebestyén Hajnalka

A török Cagdas a kiskunhalasi iskolában is jól érezte magát, sokat tanulnak egymástól a diákok

Forrás: Petőfi Népe

Idén nyáron 14 országból több mint száz cserediák érkezik Magyarországra a 2019/2020-as tanévre az American Field Service (AFS) Nemzetközi Csereprogram Alapítvány szervezésében. Közülük eddig három külföldi középiskolás már biztosan Bács-Kiskun megyében ismerkedhet majd meg Magyarország kulturális és társadalmi értékeivel, miközben iskolába is jár.

A középiskolás korú cserediákok elsősorban Thaiföldről és Törökországból érkeznek. A fogadó családok júliusig jelentkezhetnek az AFS-nél, mely a világ legnagyobb és legrégebbi nemzetközi diákcsere-­szervezete.

A Kiskunhalason és Kecskeméten tanuló külföldi diákok és a Bács-Kiskunból kiutazó középiskolás „nagykövetek” évről évre a megye jó hírét öregbítik szerte a világban. Ebben a tanévben négy Bács-Kiskun megyei diák tanul Mexikóban, a Dominikai Köztársaságban, Brazíliában és Finnországban. A megyénkben pedig jelenleg három külföldi – thai, török, hongkongi – középiskolás diák ismerkedik a magyarországi élettel és kultúrával ennek a szervezetnek a segítségével.

Kiskunhalason Juhász Tímea családjánál török cserediák lakik. A tapasztalatokról az édesanya adott számot.

– Tizennégy éves Döme fiam több évig tanult angolul, de nem igazán mert beszélni. A jelenleg is nálunk élő török cserediákunk, Cagdas áttörte ezt a falat. Döme most már folyamatosan beszél angolul, bátran kommunikál bárkivel – mesélte az anya.

A nyelvtudáson kívül sok egyéb képességet is fejleszt a cserediák-fogadás.

– Azt gondoltam, hogy a magyar és a török kultúra sokkal jobban különbözik egymástól, azonban amióta Cagdas itt van velünk, jóval több hasonlóságot fedezek fel, mint különbséget. Egyébként Cagdas is úgy választotta célországként Magyarországot, hogy minél kevesebb legyen a különbség és több a hasonlóság. Amióta itt van, a családban sokkal türelmesebbek, elfogadóbbak vagyunk egymással is. A 8 éves lányom, Lola az idegenekkel eddig zárkózott volt, nem fogadott el mindenkit maga körül. Cagdast viszont imádja, testvérként kezeli – árulta el.

A török Cagdas a kiskunhalasi iskolában is jól érezte magát, sokat tanulnak egymástól a diákok
Fotó: Petőfi Népe

Az édesanya végül megjegyezte: szerinte a mai szülőgeneráció tipikus problémája, hogy hajlamosak akaratlanul is elkényeztetni gyermekeiket, nem tanítják meg nekik, milyen osztozkodni, alkalmazkodni, konfliktust megoldani egy másképp gondolkodó emberrel. A cserediák észrevétlenül ezt is megtanítja.

A szintén kiskunhalasi Tóth-Nagy Edina Csenge lányával 2014 augusztusa óta már nyolc cserediákot fogadott hosszabb-rövidebb időre. A Tímea által mondottakat csak megerősíteni tudta.

– Allegra, az első cserediákunk mindössze három hónapra érkezett hozzánk Olaszországból. Fantasztikusan jól beszélt angolul, magyarázta a szabályokat, és nagyon szívesen segített Csengének az angol nyelv használatában. Így közvetlenül elutazása után Csenge sikeres középfokú nyelvvizsgát tett. 2016-ban aztán egy venezuelai fiú, Luis érkezett hozzánk 5 hónapra. Csenge vele nagyon jól tudta gyakorolni a spanyolt – részletezte az édesanya, aki nem beszél idegen nyelvet, így a lánya a tolmácsolást is bőven gyakorolhatta.

– Ha valami komoly dologról akartam beszélni a diákokkal, Csenge fordított. Ilyenkor leszögezte, hogy ez most nem az ő véleménye, csak fordít. Így megtanulta azt, hogy azt is ki kell tudnia mondani, ami nem annyira kellemes. Nagyon jól megtanult úgy beszélni, hogy amit mond, azzal ne bántson, de a lényeg átmenjen. Több esetben tanúja voltam lányom kiváló mediátorképességének is – elevenítette fel.

Nemcsak a fogadó család gyakorolhatja az idegen nyelvet, a cserediákok is próbálkoznak a magyarral.

– A 3 hónapig nálunk élő olasz kislány, Allegra kiváló nyelvérzékkel bírt, mondta Tóth-Nagy Edina. – A pantomimképességem is sokat fejlődött, de Allegra három hónapnyi magyar tudásával már egész jól elbeszélgettünk, s azóta is, ha írunk egymásnak, zömében a magyar nyelvet használjuk. Ezenkívül nagyon sokat kirándultunk is az országban. Mondhatni, Allegrának köszönhetően ismertük meg mi is hazánkat – tette hozzá.

Önkéntes fogadó családok

Bővebb információ a www.afs.hu oldalon található. Az önkéntes családok számára az AFS támogatást nyújt, amely a diák utazási költségeit, iskolai étkezését, beteg- és baleset-biztosítását, gyógyszereit fedezi. A cserediákok fogadásának nincsenek szigorú követelményei, fontos azonban, hogy egy család azért döntsön egy külföldi diák befogadása mellett, mert kíváncsi egy más országból érkező emberre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában