kecskemét

2019.05.02. 20:00

Rain tehetségére korán felfigyeltek a tanárok is

Kimagasló tehetségnek ígérkezik Rain Yang Yuxuan, a Kodály iskola fiatal növendéke. Két éve zongorázik, de tehetségére, szorgalmára és a zene iránti elhivatottságára már az első percben felfigyeltek.

Sebestyén Hajnalka

Rain nagyon szeret zongorázni

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Yang Yuxuan, azaz Rain, családjával három évvel ezelőtt költözött Kínából, Kujcsou tartomány ötmilliós nagyvárosából Kecskemétre. Az első és második osztályt Kínában végezte el, majd Kecskeméten, a Kodály iskolában újra kezdte általános iskolai tanulmányait, miközben magyarul is tanul.

A 3. osztályos, 11 éves fiú zongorázásban kiemelkedően tehetséges.

– Nem nagyon volt zenei előképzettségem, bár édesanyám szolfézsre tanított még Kínában. Úgy terveztem, hogy csellózni tanulok a Kodály iskolában, de végül a zongora mellett döntöttem. Egy évig csellóztam, de az a hangszer számomra nem volt kényelmes, így abbahagytam. A zongora az, amit igazán szeretek. Jól megy, könnyű számomra – mesélte Rain, aki kimondottan az euró­pai hangzás miatt vette fel a Rain nevet. Az angol szó jelentése eső, mely közel áll a szívéhez, hiszen ő maga áprilisban, azaz – kínai időjárás szerint – esős hónapban született.

Seres József, a Kodály iskola zongora művésztanára az első percben felfigyelt a fiatal fiú tehetségre.

– 2017 tavaszán, amikor meghallottam egykori igazgatóhelyettesünktől, dr. Nagyné Dréher Máriától, hogy egy jó képességű kínai kisfiú érkezett iskolánkba, azonnal megkerestem. Tudtam, hogy az ázsiai gyerekeknek különösen jó érzékük van a zongorához, talán a szorgalmuknak, a zene iránti alázatuknak köszönhetően. Jól gondoltam, mert már az első alkalommal éreztem, Rain sokra viheti még zongoratanulmányaiban. Megkerestem a szülőket, akik áldásukat adták, hogy zongorázhasson nálam. Ez két éve történt. Nagyon jó vele együtt dolgozni, nagyszerű tanítvány – árulta el Seres József.

Két év alatt négy versenyen indult Rain. Fél év tanulás után, 2017 őszén a Bács-Kiskun Megyei Zongoristák Találkozóján kiemelt nívódíjat kapott, rá egy évre a kiemelt nívódíj mellé egy különdíjat is elnyert. Törökszentmiklóson, a Nemzetközi Zongora Fesztiválon különdíjban részesült. A közelmúltban pedig Nyíregyházán a XV. Országos Zongoraversenyen harmadik díjat vehetett át úgy, hogy korcsoportjában a legfiatalabb versenyzőként kapott helyezést.

Rain nagyon szeret zongorázni
Fotó: Sebestyén Hajnalka / Petőfi Népe

– Rain nagyon tehetséges. Minden együtt van nála: képesség, szorgalom és kitartás. Nagyon jók a specifikus képességei. Érettebben játszik kortársainál. Rengeteget gyakorol otthon is, hétvégenként akár öt órát is. Ennek meg­látszik az eredménye – tette hozzá a tanára.

Rain kedvenc zeneszerzői Debussy, Chopin és Bach. Nagy álma, hogy jövőre nemzetközi zongoraversenyen vagy egy külföldi zenei versenyen induljon.

A fiatal tehetség gyönyörűen énekel is. A Kodály iskola által szervezett – kétszólamú – Bicinium énekversenyen osztálytársával, Fazekas Vandával első helyezést értek el a 3. évfolyamosok között.

– Szeretek Kecskeméten élni és szeretek a Kodály iskolába járni. Nagyon kedvelem Seres tanár urat, nagyon türelmes és kedves. Vannak már barátaim is. A tanulás nem nehéz, csak a tollbamondást nem szeretem – jegyezte meg a kisdiák, majd hosszasan sorolni kezdte, merre jártak már családjával Magyarországon belül és Európa-szerte.

Különdíj a tanárnak

Rain tanára, Seres József a legutóbbi nyíregyházi versenyen felkészítő tanári különdíjban is részesült. Seres József 33 éve tanít, 1994 óta a Kodályban. Szegeden végezte zenei tanulmányait, 12 éves kora óta zongorázik. Szakmai pályája során növendékek sokaságát készítette fel sikerrel rangos hazai és nemzetközi versenyekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában