Solt

2019.05.10. 11:30

Megnyitotta kapuját az Alzheimer Café

Alzheimer Café klub indult az alapszolgáltatási központban, ahol ezután minden hónap utolsó keddjén várják az érdeklődőket. A program célja, hogy városi szinten segítséget nyújtsanak a demenciában és az Alzheimer-kórban szenvedőknek és családjuknak.

Lencsés P. Anna

A nyitórendezvény vendége dr. Datki Zsolt László neurobiológus volt

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Lencsés P. Anna

Türmerné Szeremi Ilona, az alapszolgáltatási központ intézményvezetője elmondta, hogy az Alzheimer Cafénak fontos szerepe van a szociális elszigetelődés megszüntetésében. A demencia és az Alzheimer-­kór Solton is komoly problémát jelent az érintett családoknál, melyet egyedül nem tudnak megoldani.

Az alapszolgáltatási központ dolgozóinak célja a klub létrehozásával, hogy segítséget adjanak a betegeknek és az őket ápolóknak a problémák megoldására, életminőségük javítására. – Szeretnénk alkalmakat biztosítani a tapasztalatcserére egy olyan kellemes környezetben, ahol kötöttségek nélkül lehet beszélgetni egymással és a segítő szakemberekkel – mondta az intézmény vezetője.

A nyitórendezvény vendége dr. Datki Zsolt László neurobiológus volt
Fotó: Lencsés P. Anna / Petőfi Népe

A nyitórendezvényen dr. Datki Zsolt László neuro­biológus, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Pszichiátriai Klinika Kutatólaboratóriumának vezetője tartott előadást, aki kiemelte a korai felismerés fontosságát. A kutató elmondta, hogy az Alzheimer-kór kiváltó okait ma még nem sikerült megtalálni, de ha az első jellemző jeleknél elkezdik a kezelést, tíz-tizenöt évig is kitolható a betegség lefolyása. Ezért fontosnak tartja a megelőző szűrővizsgálatokat, pl. az MRI-t. Elmondása szerint bárki megbetegedhet, függetlenül attól, hogy mennyire aktívan használja az elméjét. Kifejtette, hogy a mai forgalomban lévő gyógyszerek főleg a tüneteket kezelik. A szegedi kutatólaboratóriumban végzett kutatásokról elmondta, hogy olyan természet adta molekulákat próbálnak alkalmazni gyógyszerfejlesztésre, amelyekkel a ma még gyógyíthatatlan betegség gyógyíthatóvá válik.

A klubfoglalkozáson a nagyszámú érdeklődő között több érintett is részt vett családtagjaival együtt. Az előadás után többen egyénileg beszélgettek a kutatóval személyes problémájukról. A következő Alzheimer Café május 28-án, kedden, 16 órától lesz a solti alapszolgáltatási központban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában