Kiskunhalas

2019.05.25. 16:00

Szakorvosok ismertették a halasi kórház új betegellátási technikáit

Idén második alkalommal szervezte meg a Semmelweis Tudományos Ülést pénteken a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház a Csipke Hotel dísztermében. A különböző szakterületek orvosai bemutatták azokat az új technikákat, melyeket az elmúlt időszakban bevezettek a kórház profiljába.

Mester-Horváth Nikolett

A Semmelweis Tudományos Ülést a Csipke Hotel dísztermében tartották pénteken

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A rendezvény első előadásai a sürgősségi betegellátáshoz kapcsolódtak. – Az SBO a kórház úgynevezett belépőkapuja, ezért rendkívül fontos terület. Ennek keretében például egy reanimációs, újraélesztési képzésen az alap- és emelt szintű protokollnak a gyakorlási lehetőségét biztosítjuk a kollégáknak – mondta dr. Szepesvári Szabolcs, a kórház főigazgatója.

A délután folyamán a neurológia és ortopédia szakterületek hozzáértői ismertették az aktualitásokat. – A neurológia osztályunk stroke-centrummá alakult, idén új helyre költöztetjük, bővített ágyszámmal, emelt orvos- és szakdolgozói létszámmal. A stroke népegészségügy szempontból kiemelten fontos terület, az ellátása nagy kihívást jelent minden ellátó szervezet számára. Megyénkben most már három stroke-centrum működik, ami a betegeinknek a magasabb szintű orvosi ellátást biztosítja. Emellett ortopédiai előadásainkban bemutatjuk, hogy milyen magas szinten történik kórházunkban ma a protetizálás. Négy ortopéd szakorvos vesz részt folyamatosan a műtétekben, az ötödik szakorvosunk pedig az ambuláns előkészületekben segédkezik – mondta dr. Szepesvári Szabolcs.

A Semmelweis Tudományos Ülést a Csipke Hotel dísztermében tartották pénteken
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

A tudományos ülés utolsó témakörében a vesebetegek kezelésével foglalkozó – a halasi kórházban új területnek számító – nefrológia helyzetéről tudhattak meg többet a jelenlévők. – Az intézményünkben ebben a hónapban egy nefrológiai szakrendelést indítottunk el a vesebetegek emelkedő száma miatt. Folyamatban van az akut dialízis intenzív osztályunkra történő bevezetése is. A végcél pedig az, hogy a kiskunhalasi és környékbeli végstádiumú vesebetegeknek, akik transzplantációra várnak, ne kelljen Kiskunfélegyházára vagy Bajára utazniuk művesekezelésre, hanem itt, Halason is elvégezhető legyen ez a kezelés – hangsúlyozta a főigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában