Kecskemét / Budapest

2019.05.16. 17:30

A Kodály iskola kórusa győzött a fővárosban tartott dalárnapon

A dalárnap győztese lett a Kodály iskola Csiribiri Kicsinyek Kórusa. Az ötvenöt diák fantasztikus élményekkel tért haza a rangos rendezvényről.

Sebestyén Hajnalka

Az Erkel Színházban remekelt a Csiribiri Kicsinyek Kórusa

Forrás: Petőfi Népe

Rendszeresen bizonyítják kiváló felkészültségüket, zenei tehetségüket a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai. Ezúttal a Csiribiri Kicsinyek Kórusa képviselte méltán az iskolát a dalárnapon.

A Magyar Állami Operaház évszázados kulturális hagyományokkal rendelkező intézmény, ugyanakkor évről évre igyekszik újabb hagyományokat meggyökereztetni a magyarországi színház- és zeneművészet talajában. 2015 óta rendezi meg minden évben a dalárnapot, ahol magyarországi amatőr kórusok hangja tölti be az Erkel Színház előadótermét.

A kodályos Csiribiri Kicsinyek Kórusa szerepléséről Szűcs Magdaléna ének-karvezetés szakos tanárnő számolt be.

– Ötvenöt gyermekkel és kísérőikkel utaztunk fel Budapestre, az Erkel Színházban megrendezett dalárnapra. Két buszra és személyautókra volt szükségünk, mivel több mint 170-en képviseltük iskolánkat. A dalárnapon 38 kórus vett részt, a rendezvény közel 1500 embert mozgatott meg. Reggel 9 órától 17 óráig léptek fel az ország minden pontjáról érkező kórusok. A délutánt mi, a Kodály iskola Csiribiri Kicsinyek Kórusa zártuk. Nagy örömünkre nemcsak a szülői rajongótábor, hanem több száz ember várta a gyerekek énekét. A kis csiribirik már hónapok óta készültek erre az eseményre, csillogott a szemük az egész előadás alatt – mesélte büszkén a tanárnő.

A Csiribiri Kicsinyek Kórusának műsorában a következő tételek szerepeltek: nagyszalontai népdalcsokor Kodály Zoltán gyűjtéséből, Kodály Zoltán – Szedő Dénes: Jézus és a gyermekek, Papp Lajos – Weöres Sándor: Csiribiri, Ránki György – Hárs László: Reggeli torna. A gyerekeket zongorán kísérte Seres József.

Az Erkel Színházban remekelt a Csiribiri Kicsinyek Kórusa
Fotó: Petőfi Népe

A nap folyamán internetes szavazás indult, ahol bárki leadhatta szavazatát a fellépő kórusokra. Ennek eredményét az esti Háry előadás előtt hirdették ki.

– A győztes megnyerte Csiki Gábort, az Opera karigazgatóját egy koncert erejéig a kórus egy őszi koncertjére, mely nem csupán annyit tesz, hogy a karnagy úr vezényli a kórust, hanem az Opera ­Café stábja felveszi és leadják a koncertet – tette hozzá a tanárnő. – Izgalmas pillanatok előzték meg a végső győztes kihirdetését. A műsorvezető nem mást konferált be győztesnek, mint a kecskeméti Kodály iskola Csiribiri Kicsinyek Kórusát. Az 1500 fővel megtelt Erkel Színház színpadára szólították a gyerekeket, ahol átadták nekik az oklevelet. Az esti előadáson az operaház zenekarával, kórusaival, táncosaival és szólistáival együtt énekeltük a daljáték előre kijelölt részeit. Úgy érzem, méltó módon képviseltük iskolánkat, és vittük jó hírét – mondta el büszkén lapunk érdeklődésére Szűcs Magdaléna.

Univerzális művészetet testesít meg

A dalárnapot egy teljes estés opera-előadás, Kodály Zoltán Háry János című daljátéka zárta. A legendás színpadi alkotás szimbolikus módon tükrözi a dalárnap eredeti szellemiségét. Az 1926-ban bemutatott daljáték ugyanis egyfajta átfogó, univerzális művészetet testesít meg, amelyben a legkülönfélébb földrajzi területekről és etnikai forrásokból nyert elemek és igazi, nemzeti összetartozást jelképező zenei formák, dallamok és harmóniák olvadnak össze művészi egésszé, és aratnak töretlen sikert csaknem száz éve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában