Kalocsa

2019.04.27. 15:30

Vizsgálják a kanadai cég reptérre tett ajánlatát

Az észak-amerikai vállalat képviselői májusban Kalocsára érkeznek tárgyalni a tulajdonosokkal.

Gábor János

A rendezvényeket leszámítva a reptér üresen áll

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A kanadai Gloder Capital LLP komolyan érdeklődik a Foktő-Kalocsa-Uszód Repülőtér iránt – derült ki a húsvét előtti utolsó képviselő-­testületi ülésen, amelynek végén dr. Bálint József polgármester bejelentette: vonzó árajánlatot kaptak a kis létszámú pilótaoktatásokat és rendszeres rendezvényeket leszámítva kihasználatlanul álló, egykori szovjet katonai légibázisra. A kalocsai vezetés azóta összeült a többségi tulajdonos Foktő és Uszód községek polgármestereivel, akik szintén közösen, egyben szeretnék értékesíteni a körülbelül háromszáz hektáros területet.

A kalocsai városvezető a találkozóról egyelőre csak annyit árult el, hogy megvizsgálták az ajánlatot, megnézték a pontos tulajdoni viszonyokat, valamint a terület kapcsán fennálló bérleti és egyéb szerződéseket. Hozzátette: a kanadai vállalat képviselőivel jövő pénteken, vagyis május 3-án találkoznak, ekkor beszélik majd át, hogy hogyan tudják jogilag előkészíteni a tulajdonosváltást. Bálint József megjegyezte: „mindenféleképpen közös pályáztatás lesz a repülőtérre”, magyarán meghirdetik eladásra, és ezen kell nyertesként befutnia a Gloder Capital LLP-nek, ha meg akarja szerezni a területet.

A rendezvényeket leszámítva a reptér üresen áll
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

A kanadai vállalat egyelőre csak egy kezdetleges honlapot üzemeltet – ezen már található egy rövid leírás a magyarországi terveikről, amelyek között vasúti kapcsolattal rendelkező (a szöveg szerint Kiskunlacháza melletti) reptér megszerzése, majd légi logisztikai központként történő üzemeltetése szerepel. Utas- és teherforgalom bonyolítására, repülőgép-szervizelésre egyaránt fenntartanák a repteret, amit a Gloder Aerospace Kft. működtetne. A glodercapital.com-­on olvasható információk szerint utóbbi vállalat már egyeztet „túlméretezett, egyedi és nehéz légi szállítmányokkal” foglalkozó „piacvezető szereplőkkel”, akiket érdekelhet a Kalocsa mellett lévő központ. A reptérre „raktárak, hangárok és ügyfélszolgálati” létesítmények felhúzását tervezik – szerepel a web­oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában