izsák

2019.04.13. 07:00

Közösségi összefogással újult meg az izsáki kereszt

Megújult Izsákon a Páhi és az Orgoványi út kereszteződésében felállított kereszt, melyet Bábel Balázs érsek szentelt meg pénteken.

Horváth Péter

Fotó: Horváth Péter

A Szent Ilona Kereszt Kör kezdeményezésére, de közösségi összefogás nyomán újult meg a Páhi és az Orgoványi út kereszteződésében található, eredetileg 1877-ben állított kereszt Izsákon – amit a helyiek Góhér-keresztként is emlegetnek -, melyet pénteken szentelt fel Bábel Balázs Kalocsa-Kecskemét egyházmegye érseke. Az ünnepélyes eseményen Tetézi Lajos helytörténész, Izsák díszpolgára köszöntötte a megjelenteket az önkormányzat nevében. Köszöntőjében elmondta, hogy az Izsákon és környékén az elődök által felállított kilenc kereszt azt mutatja, hogy az izsákiak mindig a hit útját járták, melynek ékes monumentuma a megújult kereszt is, ami a mostani időkben is utat mutat a helyieknek.

Fotó: Horváth Péter
Fotó: Horváth Péter

Bajkó Zoltán, Izsák plébánosa is köszöntötte a megjelenteket és a szeretettel vállalt áldozat értelméről és az egyéni kereszthordozás jelentőségéről beszélt. Bábel Balázs érsek mondott avató beszédet, majd megszentelte a felújított keresztet. Ezt követően elhelyezték a kereszt lábánál a Wojtyla Barátság Kör és az Izsáki Plébánia koszorúját.

Fotó: Horváth Péter
Fotó: Horváth Péter

A kecskeméti Szent Ilona Kereszt Kört és a Wojtyla Házat képviselve Farkas P. József köszönete jeléül egy-egy ajándékkal honorálta Borsos István és Frankó János projektvezetők munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában