Kiskunhalas

2019.04.09. 13:57

Idő előtt útra keltek a halasi vízibivalyok, szólította őket a természet

Nem várt nehézséggel kellett szembe nézniük kedden reggel a halasi rendőröknek és a mezőőröknek, akik elszabadult vízibivalyokat tereltek a Csetényi-parkba. Az állatokat az eredeti tervek szerint két hét múlva terelték volna át a kórház mögötti nyári szálláshelyükre, a természet hívó szava azonban korábban szólította a bivalyokat, akik meg is indultak annak rendje szerint.

Pozsgai Ákos

Az állatok gondozója kora reggel a karámban a bivalyoknak csak a hűlt helyét találta, amikor etetni ment volna őket. Másfél kilométerrel távolabb, a város irányába a vasúti töltésen találtak rájuk, de bekeríteni csak a még fél kilométerrel arrébb, a Határút mellett, a Dong-ér csatornánál tudták őket. Ekkorra már a rendőröket és a mezőőröket is riasztották az állatok befogásához.

A bivalyok egy része a csatorna vízében is megmártózott, csak nagy nehézségek árán sikerült kiterelni őket. Az állatgondozók, az egyenruhások és a bivalyok kergetőzése csakhamar igazi látványosság lett, sokan megálltak bámulni őket a reggeli csúcsforgalomban, az 53-as főutat is lezárták néhány percre a rendőrök, amíg az állatokat átterelték rajta.

Az állatokat egyenesen a nyári szálláshelyükre, a Csetényi-parkba terelték. – Az eredeti tervek szerint április 24-én hajtották volna át a bivalyokat, de ha már a fele utat megtették, akkor így volt célszerűbb – mondta el érdeklődésünkre Fehér Péter, a bivalyok gondozója, a Vakvarjú Természetvédelmi Alapítvány elnöke, akitől megtudtuk azt is, hogy két hete is kitörtek a bivalyok a téli lakhelyükről, de akkor még a közelből sikerült visszaterelni őket.

A nem várt kaland kifárasztotta az állatokat és a hajtóikat is egyaránt, reggel nyolc óra után nem sokkal épségben megérkeztek és elfoglalták nyári rezidenciájukat a bivalyok, akiket egyébként hamarosan egy közeli nádas, lápos részre terelnek át, mert jelenlegi helyükön fogytán a legelni való.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában