Kalocsa

2019.04.08. 11:30

Helyreállítják a vihar tépázta csillagvizsgálót

A Haynald-obszervatórium tavaly szenvedett komoly viharkárokat. Helyreállítást szinte azonnal felvállalta a Bajai Tankerületi Központ.

Gábor János

Először a tetőszerkezetet kell megbontani, javítani és rögzíteni

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Hajmeresztő látványt nyújtott tavaly júniusban a Kalocsai Szent István Gimnázium tetején álló 19. századi csillagvizsgáló, amelynek két kupoláját és tetőszerkezetét megbontotta egy kora nyári szélvihar. Az iskolát akkor szemtanúk értesítették arról, hogy bádoglemez-darabokat láttak leesni a tetőről és láthatóan szétnyílt a Hunyadi utca felőli kupola.

A helyreállítást szinte azonnal felvállalta a Bajai Tankerületi Központ, annak ellenére, hogy a biztosítótól várt összegen felül részben saját erőből kellett vállalnia a mintegy tízmillió forintos helyreállítás költségét. A történelmi értékű helyszínt mindenképpen meg akarták menteni, bár nem volt könnyű megfelelő képzettségű gárdát találni a munkára – ezért tudtak csak e héten hozzáfogni.

– Hónapokig húzódott a kezdés, egyrészt azért, mert nehéz volt olyan szakembert találni, aki ácsmunkákhoz és bádogozáshoz is ért, másrészt nagyon be volt táblázva. Ezután belecsúsztunk a téli időszakba, amikor nem lehetett megbontani a tetőszerkezetet – idézte fel Sárosi Magdolna tankerületi igazgató. – Most elkezdődhettek a munkálatok, és teljes felújításon fog átesni a Csillagda – jelentette be.

A vihar rendesen megtépázta a csillagvizsgáló kupoláit, de az alattuk tárolt történelmi felszerelésekben – csodával határos módon – nem esett kár. A tetőszerkezetben ugyanakkor sok faelemet kell kicserélni, ezek között több is egyedi, külön le kellett gyártatni őket, egy bajai üzemben. Sárosi Magdolna leírása szerint a tetőfedéshez használt bádoglemezek „sem hagyományosak”, ezeket a szokásosnál tovább tartott beszerezni és leszállítani.

Először a tetőszerkezetet kell megbontani, javítani és rögzíteni
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

– Ez egy nagyon komplex és költséges feladat: az első fázisban a tetőszerkezetet kell megbontani, javítani és rögzíteni, majd végül a bádoglemezek felhelyezése jön – vette sorra az igazgató, megjegyezve, hogy a kivitelező ígérete szerint előreláthatólag 3-4 hét alatt befejezik a munkát. – Az átadáskor szeretnénk tartani egy tájékoztatót, mert úgy gondolom, ez kiemelt jelentőségű projekt. Történelmi értékű a Csillagda, ezért nagyon örülök annak, hogy végre felújítjuk és meg tudjuk őrizni az iskola és a város számára – fűzte hozzá.

A csillagdát Haynald Lajos kalocsai érsek szerelte fel, 1878-ban, ezzel ez volt az ország második obszervatóriuma. (Az első Esztergomban üzemelt, de az megsemmisült a szabadságharc idején, valószínűleg egy ágyútalálat következtében.) A kétkupolás csillagvizsgálóban őriznek egy korabeli, kisebb távcsövet, amit még maga Haynald is használhatott, illetve egy jóval későbbi, 1950-es évekbeli, elektromos szerkezetűt is. Ez utóbbira cserélték ki azt a 19. századi darabot, amit az építés után helyeztek el ott. Az is megvan, csak már a miskolci Fényi Gyula Gimnázium aulájában őrzik, kiállítási tárgyként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában