Kecskemét

2019.04.05. 17:19

A kecskeméti önkormányzat is csökkentené a PET-palackokat

Csatlakozik a megyei közgyűlés által meghirdetett, a PET-palackok korlátozását célzó akcióhoz a kecskeméti önkormányzat is.

Hraskó István

Forrás: illusztráció/shutterstock

Mindezt múlt héten szavazta meg a helyi képviselő-testület, Falu György Tamás, a környezetvédelmi bizottság Fidesz-KDNP-s elnöke előterjesztésére. A témában nagy volt az egyetértés, a voksolás során minden képviselő az igen gombot nyomta, párthovatartozástól függetlenül, ennek nyomán gyér taps is hallható volt a megyeháza nagytermében (a városháza felújítása alatt itt tartják a városi közgyűléseket).

Az ügy előzménye, hogy dr. Falusi Norbert LMP-s képviselő az elmúlt fél évben négyszer is (szeptemberben, novemberben, decemberben és februárban) indítványt nyújtott be a közgyűlésre a vezetékes ivóvízfogyasztás elősegítésére és a PET-palackok bölcsődékben, óvodákban, idősotthonokban, múzeumokban minimális szintre való visszaszorítása érdekében. Általában hat hónapos időszakot jelölt meg, melyet követően a palackokat ki kellene vonni az intézményekből. A városvezető Fidesz-KDNP koalíció azonban az első három alkalommal leszavazta az indítványt (vagy tartózkodott a voksolásnál), mondván, alkalmatlan az összetett kérdés a kezelésére, vagy nem pontos a megfogalmazása. Negyedik nekifutásra, februárban pedig Falusi Norbert vonta vissza, ugyanis a közgyűlés elfogadta, hogy magánszemélyek és intézmények is pályázhatnak a Városi Támogatási Programon belül vízszűrő berendezések vásárlására.

A PET-es téma a mostani testületi ülésen is újra előkerült. Mint a környezetvédelmi bizottság előterjesztésében hangsúlyozták: az Európai Unió országainak 2025-re gondoskodniuk kell az egyszer használatos műanyag flakonok 90 százalékának begyűjtéséről (a magyarok évente 1,2 milliárd PET-palackos ásványvizet fogyasztanak el, de a palackoknak csak csekély hányada hasznosul újra). Az is fontos szempont, hogy a Kék-Víz programnak köszönhetően jó minőségű vezetékes vizet ihatnak a Kecskeméten és környékén élők.

A megyei önkormányzat kezdeményezése több jó ötletet, követendő gyakorlatot ajánl a csatlakozók figyelmébe, így a PET-palackos helyett visszaváltható üveges termékek használatát, közterületi ivókutak létesítését (egyébként ilyen lesz/van már a Romkertnél, a Gyenes téren vagy a Nádasdy Kálmán utcai parknál), a vezetékes ivóvíz vagy a hordozható palackok népszerűsítését, egy vagy több intézmény PET-mentesítését. Az első lépés már meg is van: a Bácsvíz vállalta a Városházán egy gép kihelyezését, amelyből szódavizet, hideg ivóvizet és forró vizet lehet majd engedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában