Madaras

2019.03.28. 20:00

Tábla is jelzi már, hogy védett terület lett a Marhajárás

Szerdán jelképesen is természetvédelmi területté vált a Madarasi Marhajárás. Az utóbbi években birkák által legeltetett területen az ürge és a földikutya megjelenését sem zárják ki a szakemberek.

Kubatovics Tamás

Ugró Sándor, Rácz András és Juhász István helyezte el a táblát

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Kubatovics Tamás

A jogszabály decemberi megjelenése után immár a település határában lévő területnél felállított tábla is jelzi, hogy országos jelentőségű természetvédelmi terület lett a Marhajárás. A csaknem 44 hektáros területen dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára, Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója és Juhász István polgármester null kilométeres lapátok rendeltetésszerű használatával stabilizálta a minősítésről tájékoztató táblát tartó oszlopot. Előtte azonban a 2017 őszén megindított folyamatban szerepet játszó helyiek, hivatásos és civil természetvédők jelenlétében idézték fel a folyamatot és számoltak be annak jelentőségéről.

Dr. Rácz András hangsúlyozta: hihetetlen nagy adottság, nemzeti kincs, hogy természetközeli állapotban maradt az ország területének csaknem egyharmada, erre vigyáz az állami természetvédelem. – A védetté nyilvánítás hőskorszakán túl vagyunk, ma már az a feladatunk, hogy óriási területeket védetté nyilvánítsunk, ezt már megtették elődeink. De nem álltunk le, 2010 óta egy tájvédelmi körzet, 13 természetvédelmi terület és 68 természeti emlék került védelem alá, a védett területek száma ennyi idő alatt 40 százalékkal nőtt.

A legutóbbi természetvédelmi terület a bajai délvidéki földikutya-rezervátum – emelte ki az államtitkár. Külön megemlítette Tamás Ádámot, aki természetvédelmi őrként elmondhatja magáról, hogy őrkerületében négy év alatt négy védetté nyilvánítás történik. Zsigó Róbert országgyűlési képviselő akadályoztatása miatt levélben köszöntötte a résztvevőket, a védetté nyilvánítást a környezetünk és hazánk megóvásáért tett újabb lépésnek nevezte, ami a Kincses Bácska turisztikai kínálatát tovább gyarapíthatja.

– A legnagyobb érték a lakosság példaértékű hozzáállása. Könnyű helyzetben voltunk a Madarasi Marhajárás kezelési tervének kidolgozásánál, amikor nagyjából nem volt más dolgunk, mint leírni az eddigi területhasználatot, tanácsaikat beépíteni – mondta Ugró Sándor igazgató.

Ugró Sándor, Rácz András és Juhász István helyezte el a táblát
Fotó: Kubatovics Tamás / Petőfi Népe

Kiemelte: a legeltetéses állattartás őrizte meg a területet jelenlegi állapotában, több mint száz madárfajt figyeltek meg a területen. Juhász István polgármester kezdeményezte a védetté nyilvánítást, aki a vendégeket köszöntve megemlítette a már védett löszfalat és téglavetőt is. Ezeket egy tanösvénnyel összekötve turisztikai és nevelési célokat is szolgálhat. Emellett a környezetvédelmi szempontból fontos energetikai beruházásaikat, valamint a most folyó csatornázást is megemlítette. Helyi specialitásként pedig az egy hónap múlva immár ötödik Tavaszi Hérics Fesztivált ajánlotta a résztvevők figyelmébe.

Több mint egymillió tőből álló tarkasáfrány-állomány van

A NATURA 2000 hálózatba tartozó Madarasi Marhajárás a Felső-Bácska egyik legfontosabb természeti területe. A közel 44 hektár kiterjedésű ősgyep egyike az Alföld csupán néhány pontján fennmaradt sztyepprétjeinek, ezért felbecsülhetetlen értéket képvisel. Kiemelkedő botanikai értéke a több mint egymillió tőből álló tarkasáfrány-állomány és a mintegy nyolcezer tőből álló tavaszihérics-populáció. Az egykori községi legelőn 2004-ig voltak marhák, majd négy év szünet alatt a terület leromlott, ezen birkák legeltetése javított. Az ürgék visszatelepítését, valamint a az ilyen területet kedvelő földikutyák meghonosításának lehetőségét vizsgálják a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában