Kecskemét

2019.03.23. 07:00

Nevelőszülőket toboroz az SOS Gyermekfalu

Nyílt napot tartott a kecskeméti SOS Gyermekfalu nevelőszülői hálózata pénteken, melynek célja új nevelőszülők toborzása volt. Az eseményre szép számmal érkeztek érdeklődők, akiknek Vass Ildikó, a nevelőszülői hálózat szakmai vezetője tartott előadást a nevelőszülői tevékenység feltételeiről, szabályairól.

Koós Kata

Nevelőszülő az lehet, aki betöltötte a 24. életévét, büntetlen előéletű, fizikailag, szellemileg és pszichikailag alkalmas arra, hogy otthonában gyermekekről gondoskodhasson, melynek szintén megfelelőnek kell lennie a gyermekek fogadására. Ezeknek a feltételeknek a teljesülése esetén el kell végezni egy hatvanórás nevelőszülői tanfolyamot, melyet legközelebb április 6-án indít a kecskeméti SOS Gyermekfalu nevelőszülői hálózata.

Az úgynevezett FIKSZ-képzésre – melynek jelentése felelősség, információ, kompetencia szülőknek – épül a későbbiekben egy 240 órás központi oktatási program.

– A törvény szerint egy nevelőszülő ma Magyarországon öt gyermek nevelését és gondozását vállalhatja, illetve amennyiben saját kiskorú gyermeke is van, akkor összesen hat gyermek neveléséről gondoskodhat – fejtette ki a szakmai vezető, aki hozzátette: 2014 óta a nevelőszülőség hazánkban foglalkoztatási jogviszonynak számít.

Elmondta, Kecskeméten jelenleg 47 nevelőszülői család 154 gyermekről gondoskodik. Országosan körülbelül 24 ezer gyermek él gyermekvédelmi gondoskodásban, évente 3–4 ezer kerül be a rendszerbe.

Az előadás után a résztvevők feltehették kérdéseiket. Egy hölgy az SOS Gyermekfalu Magyarország Alapítvány jövőjének anyagi biztosítottsága iránt érdeklődött.

– A nemzetközi támogatás 2020-tól megszűnik, és önfenntartóvá kell váljunk. Egy etikus adománygyűjtő szervezet vagyunk, és eddig is a nemzetközi támogatások mellett a fenntartásunkat a támogatóinknak, adományozóinknak is köszönhettük. Az ő segítségükre a továbbiakban is számítani fogunk, illetve próbáljuk a költségeinket úgy racionalizálni, hogy a kieső nemzetközi támogatást tudjuk pótolni – válaszolta Vass Ildikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában