Páhi

2019.03.17. 10:44

Nem indul újra ősszel a polgármester

A közel három évtizednyi közösségi tevékenység után visszavonul Oroszi István, Páhi polgármestere.

Barta Zsolt

Jók a foglalkoztatási mutatók Páhiban. Sokan helyben találtak munkát, sokan pedig Kiskőrösre vagy Kecskemétre járnak dolgozni, de este hazatérnek és nem költöznek el a faluból – meséli Oroszi István polgármester, aki maga is gazdálkodó.

A polgármester 27 év óta vezeti a faluját. Mint mondta, főként családi gazdaságából él, az elöljárói munkájáért nettó 135 ezret vesz fel minden hónapban. Ősszel azonban már nem indul a polgármesteri székért. A közel három évtizednyi közösségi tevékenység után visszavonul, a gazdaságuk ad éppen elegendő feladatot számára.

A Páhiban folyó munkákról elmondta: felújítanak egy épületet, amely közösségi ház lesz. A faluban ott tartják a kisebb családi rendezvényeket. Itt kapnak helyet a település szervezetei, a polgárőrség, a vadásztársaság, a nyugdíjasok egyesülete és a gazdakör is.

A nagyobb beruházásokra is kitért a falu vezetője: az óvoda energetikai felújítására, hőszigetelésre nyertek 27 milliót, melyet még ki kell egészíteni a település költségvetéséből. Tervezik a belvízelvezetési rendszer kiépítését, ennek a közbeszerzése kiírás alatt van.

Egy érdekes jelenséget is említett Oroszi István. Attól függően, milyen beruházások készülnek a faluban, emelkedik vagy éppen csökken az iparűzési adó. – Amikor pénzre volt szükségünk, akkor volt olyan év, hogy 1,3 százalékra emeltük az adót, amikor nem volt éppen beruházás, akkor 0,7-re csökkentettük. Ezzel kívántuk jelezni a vállalkozóinknak, hogy megbecsüljük őket. Csak akkor igénylünk nagyobb támogatást tőlük, amikor a falunak segítségre van szüksége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában