Kecskemét

2019.03.05. 07:00

Először nyílik kiállítás a pszichiátriai osztály ellátottjainak munkáiból

Első alkalommal állítják ki Kecskeméten azoknak a szkizofréniával, autizmussal vagy krónikus hangulati zavarral élő betegeknek a kerámiáit és festményeit, akik a megyei kórház pszichiátriai osztályának nappali részlegén ismerkedtek meg az alkotás örömével, ezáltal erősítve önbecsülésüket.

Hraskó István

A kicsi, de barátságos teremben javában zajlik az alkotómunka, mikor belépünk. Van, aki fenyőággal készít lenyomatot az agyagra, más egy képkeretet vagy vázát formál meg, egy fiatalember szirmokból rózsát ragaszt össze, de a húsvét jegyében már nyuszik is sorakoznak az asztalon. A fal mellett a polcokon kiégetett, színes kerámiák és festmények.

A helyszín elsőre sokaknak talán furcsa lesz: a megyei kórház pszichiátriai osztályának úgynevezett nappali kórházában járunk, pontosabban annak alkotóműhelyében. Itt általában hatan-heten ismerkednek a kerámiázás fortélyaival, Cseke Mária és Lantos Lilián gyógyfoglalkoztatók segítségével, akik autodidakta módon sajátították el az alapokat és folyamatosan képezték magukat, pont amiatt, hogy aztán taníthassák a betegeket.

A 28 férőhelyes nappali kórház – mely a pszichiátriai osztály részeként jelenleg helyileg a Honvédkórházban működik – átmeneti vagy hosszabb távú segítséget nyújt azoknak, akiknek az állapota kórházi kezelést nem igényel, de mindennapjaikban, felépülésükhöz támogatásra van szükségük. Mint azt dr. Máttyássy Adrienn osztályvezető főorvostól megtudtuk, ellátottjaik legnagyobb része szkizofréniával élő páciens, de vannak autizmus spektrumzavarral és krónikus hangulati zavarral küzdő és értelmileg sérült pácienseik is.

Az osztályon nagy hangsúlyt helyeznek azokra a foglalkozásokra, amelyek segítségével a páciensekben kialakulhat a közösséghez tartozás érzése, és kibontakoztathatják alkotói képességeiket, használhatják fantáziájukat, kreativitásukat – nem mellesleg pedig örömöt is szerez számukra.

– A felépülés szemléletű rehabilitáció legfontosabb jellemzője, hogy nem a betegség határozza meg az adott személyt. Az csak egy vonása, de emellett nagyon sok más értékes tulajdonsággal is rendelkezik. Képesek családban élni, kapcsolatot teremteni, a kórházi ellátás után rehabilitációs munkában pénzt keresni. A foglalkozásokkal, így a kerámiakészítéssel támogatni kívánjuk őket abban, hogy önbizalmat, önbecsülést szerezhessenek, és így vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba – mondta el a főorvosnő.

A dr. Szűcs Attila professzor által 1986-ban elindított osztály mára nagy lépéseket tett ezen a téren. Jelenleg dr. Lehoczky Szilvia pszichiáter segíti a betegek egyensúlyban tartását. Főnix Madár néven van színjátszó csoportjuk is, amely a kórházon kívül is többször fellépett már, sőt az országos színjátszó találkozón különdíjat is nyert (következő alkalommal az evangélikus templomban lesz előadásuk). Aki szeretne, szőnyeget szőhet és jelmezeket is készíthet – természetesen minden foglalkozás önkéntes.

Az E-Galériában (Deák tér 6., Alföld Áruház külső üzletsora) márciusban meg is tekinthetők a nappali kórházban ellátott betegek kerámiái és festményei. Máttyássy Adrienn hangsúlyozta: az ilyenfajta nyilvánosság kommunikációt teremthet a mentális zavarral élők és a társadalom között, és segíthet az előítéletek lebontásában is.

Új kemencére van szükségük

A művészeti foglalkozáson résztvevők kerámiáit eddig egy régi kemencében égették ki, ám ez mára használhatatlanná vált. Egy új 1,6 millió forintba kerülne, ennek összegyűjtésére április 6-án jótékonysági rendezvényt tartanak az evangélikus templomban, de természetesen bárki segítheti felajánlásával az osztály munkáját és az ellátottak alkotását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában