Bács-Kiskun

2019.03.28. 17:54

A kocséri és a gemenci fészekben is megvan az első tojás

Szerda késő este a kocséri fehér gólya, Kelepke, csütörtök reggelre pedig a Tóbiásék gemenci fészkébe költözött fekete gólya is lerakta az első tojását.

Maksa Balázs

Forrás: Gemenc Zrt. webkamera

A gemenci bekamerázott fészekbe március elején új gólyapár költözött. Egyre valószínűbb, hogy idén a Tóbiás és Sára párosát váltó madarak mindennapjait figyelhetik meg az érdeklődők, akik csütörtök reggel az első tojás megjelenését regisztrálhatták.

Fotó: Gemenc Zrt. webkamera

Az új feketególya-pár megjelenésével lehetőség nyílik arra, hogy az eddigi adatokat, amelyeket Tóbiás és Sára megfigyelésekor regisztráltak a kutatók, most összehasonlítsák az új gólyapár szokásaival. A hasonlóságok és a különbözőségek feltárása pedig olyan kutatási eredményeket szolgáltathat, amelyek lehetőséget adnak ezen fokozottan védett madarak rejtett életmódjának jobb megismerésére, így segítve a faj fennmaradását, az állomány gyarapodását.

Sára és Tóbiás általában 4 tojást rakott, de csak a kamerák beüzemelése előtti évben, 2012-ben repült ki 4 fióka a fészekből. A 2012. és 2018. közötti 7 évben összesen 17 fiatal madár hagyta el a fészket július végén, augusztus elején.

Kocséron sem üres már a fészek

Szerda késő este Kelepke, a kocséri gólya is megtojta az első tojást. A gólyapár alig másfél hete érkezett meg, és azonnal hozzáláttak a fészek csinosításához. A gólyákra jellemző, hogy a kotlást csak a második, harmadik tojás lerakása után kezdik meg, ezzel is csökkentve a fiókák kikelése közötti különbséget.

Kelepke megtojta az első tojást
Fotó: Kocséri Gólyakamera

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában