Kecskemét

2019.02.21. 19:28

Szellemi befektetések nélkül nincs fejlődés

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal február 5. és március 6. között, 25 helyszínen Országos Innovációs Fórumot szervez. A kecskeméti fórumnak a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara adott helyet csütörtökön.

Barta Zsolt

Nikodémus Antal, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Digitális Gazdaság és Innovációs Főosztály főosztályvezetője

A kutatás-fejlesztés és innováció, a digitalizáció, az Ipar 4.0 technológiák meghatározó szerepet töltenek be napjaink fejlődési versenyében. Jelenleg hazánk az Európai Unió összesített innovációs eredménytábláján a mérsékelt innovátor mezőnyben szerepel, ezért cél, hogy Magyarország 2030-ra a jelentős innovátorok közé emelkedjen.

A csütörtöki rendezvényen Kurdi Viktor, a BKMKIK általános alelnöke köszöntötte az üzletembereket, majd átadta a szót az innovációs minisztérium főosztályvezetőjének. Nikodémus Antal elmondta, hogy a 28 uniós tagállam közül hetet előzünk meg az innovációs teljesítmény alapján. A kis és középvállalkozások kutatás – fejlesztési szándéka alacsony. Ennek részben az az oka, hogy tőke hiánnyal küzdenek. Idehaza 19 ezer euró az egy foglalkoztatottra jutó teljesítmény, miközben például Németországban 52-, Dániában 84 ezer euró.Az uniós átlag 45 ezer euró. Dr. Birkner Zoltánnak, a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke elmondta, az a térség nő a jövőben, ahol a kutatásra és a fejlesztésekre komoly humán és szellemi erőt fordítanak. Budapesten 17941 személy dolgozik ezen a területen, míg Bács-Kiskunban csak 476. Igaz Békésben ugyanez a szám 75 fő.

Nikodémus Antal, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Digitális Gazdaság és Innovációs Főosztály főosztályvezetője

Az előadók között volt Divinyi Ágnes szakértő EU referens aki a Horizont 2020 és bilaterális nemzetközi innovációs pályázatokról beszélt. A felsőoktatási szolgáltatásokról dr. Kovács Lóránt, a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karának a dékánja tartott ismertetőt. A szellemi tulajdon védelméről az innovációs kutatások megőrzéséről dr. Legeza Dénes, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala főosztályvezető-helyettese tartott előadást. Leviczky Cirill, a Kecskeméti Szakképzési Centrum főigazgatója az intézmények képzéseit és a szolgáltatásait mutatta be a hallgatóságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában