Kalocsa

2019.02.14. 17:50

Nem fogadta el a testület a költségvetést

Két tartózkodással és három nemmel – a hat igen ellenében – nem kapott minősített többséget a közel 5,2 milliárdos főösszegű, 2019-es városi költségvetési rendelet a képviselő-testületi ülésen.

Gábor János

Legközelebb február végére várható a kalocsai testület összehívása, a költségvetést legkésőbb március 15-ig kellene elfogadni

Forrás: Petőfi Népe

A Fidesz-KDNP-s nemekre, illetve a jobbikos és MSZP-s tartózkodásokra válaszul rendkívüli sajtótájékoztatót jelentett be a független kalocsai polgármester az ülés utánra. Dr. Bálint József szerint leginkább az előző önkormányzat alapította Kalocsa Menza Kft. tartozásainak betervezett rendezése miatt problémás, hogy nem ment át az előterjesztés, amit várhatóan változtatás nélkül fog újra napirendre tűzni. A közétkeztetési feladatokra létrehozott, majd csődeljárás alá vont Menza tízmilliókkal tartozik a beszállítóinak, mind a mai napig. A feladatait egyébként a Kalocsai Közétkeztetési Intézmény vette át.

– A képviselő-testület többsége, önök, 500 millió forint értékű vagyont adtak el és azt élték fel. Semmit nem vettek, semmit nem építettek – utalt a KalocsaKom internet- és kábeltévé-szolgáltató értékesítésére dr. Filvig Géza. A Fidesz-KDNP-s képviselő hangsúlyozta: a pályázati bevételekből származó fejlesztéseket nem sorolja ide, mert azok „teljesen más forrásból” származnak. – Az építményadó kétlépcsős emelésének hatásai szintén hiányoznak. Ezért is mondom, hogy Kalocsán nem jó irányba mennek a dolgok – vonta le a következtetést, megjegyezve, hogy többek között ezért nem tudja támogatni a 2019-es költségvetést.

– Az élet majd megadja a választ, hogy jó irányba mennek-e a dolgok, a költségvetésünk stabil – reagált a felszólalásra dr. Bálint József. – Önök még sohasem szavazták meg a költségvetést, sohasem tettek javaslatot, tehát nem értem, hogy jön ahhoz, hogy elszámoltasson bennünket. A pénzt nem herdáltuk el, stabilizálni kellett belőle a költségvetést. A négy és fél év alatt nem is fordult elő olyan, hogy nem tudtuk kifizetni a számlákat, sőt büszke vagyok arra, hogy harminc napon belül kifizetünk minden számlát, amit önök hatvan napon túl sem fizettek ki – vetette a korábbi alpolgármester Filvig Géza szemére.

Legközelebb február végére várható a kalocsai testület összehívása, a költségvetést legkésőbb március 15-ig kellene elfogadni
Fotó: Petőfi Népe

Török Ferenc Fidesz-KDNP-s városatya azt kifogásolta, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben nem tartott egyeztetést az önkormányzat a büdzséről, nem tehettek fel kérdéseket, nem mondhattak javaslatokat. A polgármester úgy reagált: október óta rendelkezésükre állt az anyag és volt is egyeztetés, de azon az ellenzék nem jelent meg.

Kényszerek

Az ülés utáni rendkívüli sajtótájékoztatóján dr. Bálint József polgármester elmondta: – Ha március 15-ig nem lesz költségvetési rendeletünk, akkor kényszerköltségvetést kell készítenünk, de ott már retorziók is vannak: a képviselői díjak kifizetését beszüntetik, bizonyos támogatási összegeket felfüggesztenek és pályázatokat szintén – foglalta össze a lehetséges következményeket. A legközelebbi ülés február végére várható, akkor valószínűleg ugyanez az anyag kerül vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában