Kiskunhalas

2019.02.15. 17:30

Negyven év után teljesen megújult a Bernáth kollégium

Az elmúlt évtizedek legnagyobb megújulásán esett át a negyvenéves halasi Bernáth Lajos Kollégium, tankerületi forrásból kicserélték az épület külső nyílászáróit, korszerűsítették a fűtésrendszert, napelemeket telepítettek, új bútorokat vásároltak a tanuló- és hálószobákba.

Pozsgai Ákos

A pályázati támogatásból új bútorokra is futotta a tanulószobákba, illetve a hálótermekbe

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A Kiskőrösi Tankerületi Központ 114 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósította meg a kiskunhalasi Bernáth Lajos Kollégium fejlesztését, amelynek elsődleges célja volt, hogy a diákok szebb és korszerűbb környezetben tanuljanak és lakjanak a kollégiumban, amely egyben második otthonuk is – hangsúlyozta Bányai Gábor országgyűlési képviselő az ünnepélyes átadón.

Nagy Ernő, a kollégium igazgatója az elvégzett beruházásokat sorolta: megújult a fűtésrendszer, felújították a kazánházat, korszerű kazánokat építettek be, napelemeket szereltek fel, az összes külső, elavult ajtót és ablakot új, műanyag nyílászáróra cserélték, megújult nyolc tanuló-, illetve 24 hálószoba padlóburkolata, a közösségi terek is új festést kaptak. Összesen 190 új heverőt, 77 tanulóasztalt, 170 széket, éjjeli lámpákat vásároltak, új függönyök kerültek az ablakokra. Teljesen felújították a betegszobát és a középiskolás fiúk vizesblokkját, illetve az intézmény földszinti területeit akadálymentesítették.

A megújult kollégiumot a napokban adták át, az ünnepségen elhangzott az is, hogy a felújítások és beszerzések sora ezzel még nem ért véget, azonban a kollégiumban lakó gyerekek már birtokba vehették az új termeket és eszközöket. Egyebek mellett két kültéri pingpongasztalt, két televíziót és projektort is vásároltak, amelyek a már meglévő rekortán sportpálya mellett a gyerekek szabadidős tevékenységét gazdagítja majd.

A pályázati támogatásból új bútorokra is futotta a tanulószobákba, illetve a hálótermekbe
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

A rekortán pálya 27,5 millió forintba került, amelyhez húszmillió forintot a Belügyminisztériumtól kapott a város, a fennmaradó részt az önkormányzat saját forrásból biztosította. Ezt már korábban átadták. A városvezetés eltökélt szándéka, hogy valamennyi helyi oktatási intézménynek legyen ilyen korszerű sportpályája. Valamennyi iskolában kiemelt szerepet kap a sport, a rendszeres testmozgás, az egészséges életmódra való nevelés.

Farkas Dániel alpolgármester az összefogást hangsúlyozta az átadón. Elmondta, hogy a tankerület, a térség országgyűlési képviselője, a város, és a Halasi Városgazda Zrt. példaértékű közös munkájának köszönhetően valósulhatott meg a fejlesztés ilyen rövid idő alatt. Emlékeztetett arra is, hogy a kollégium konyhája az elmúlt időszakban visszakerült az önkormányzathoz, amellyel hosszú távon is biztosítottá vált a kollégisták magas színvonalú étkeztetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában