Kiskunsági Nemzeti Park

2019.01.11. 10:28

Röpképtelen rétisast mentettek meg a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai

Egy tavaly november végén megmentett rétisast engedtek szabadon szerdán a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai.

Maksa Balázs

2018. november végén egy vadász értesítette a Természetvédelmi Őrszolgálatot, hogy röpképtelen rétisast talált Vaskút külterületén. A helyi természetvédelmi őr azonnal a helyszínre sietett. A madár igyekezett elmenekülni, odébb ugrálni, fel-fel repült, de tartós repülésre valóban nem volt képes, ezért szükséges volt a befogása. Külsérelmi nyom vagy törés nem volt az öreg, gyűrűtlen példányon – számolt be az esetről a nemzeti park.

– Kollégánk értesítette a Szegedi Vadasparkot és a legyengült rétisast odaszállította további kezelés céljából. Ott az alaposabb vizsgálatnál kiderült, hogy egyértelműen áramütés okozta sérülése volt, a mérgezést ki lehetett zárni – tudtuk meg a nemzeti parktól.

Mint később kiderült, a madár megtalálási helyétől alig 600 méterre található egy szigeteletlen középfeszültségű elektromos hálózat, ami alatt korábban is találtak már áramütött, elpusztult fehér gólyát. Nagy valószínűséggel ott érhette áramütés ezt a sast is.

Fotó: Puskás József / KNPI

A közelben több ismert rétisaspár fészkelési helye is megtalálható, így nem tudták pontosan megállapítani a szakemberek, hogy melyik pár tagja járt szerencsétlenül.

– A gondos ápolásnak köszönhetően a madár felépült és január 9-én szabadon engedtük őt Veprik Róberttel, a Szegedi Vadaspark igazgatójával közösen. Elengedése után felszállt egy fára és rendezgetni kezdte tollazatát. Mivel egy öreg, ivarérett példányról van szó, jó eséllyel újra párba áll és még idén költésbe kezdhet – tudtuk meg a Kiskunsági Nemzeti Parktól.

Fotó: Puskás József / KNPI

Fokozottan védett a rétisas

A rétisas fokozottan védett faj. Hazai fészkelő állománya az 1970-es évek végére mintegy 10 párra csökkent. Az állomány később gyarapodni kezdett, jelenleg mintegy 300 párra becsülhető. Télen északról is érkeznek hozzánk telelő példányok, ilyenkor jóval több rétisas figyelhető meg az országban. 2018 januárjában az MME által évente szervezett sasszámláláson 753-766 példányt rögzítettek.

A fajt leginkább érintő veszélyeztető tényezők: fészkelési időszakban történő zavarás, szándékos és nem szándékos mérgezés, fészkelésre alkalmas helyek eltűnése, áramütés középfeszültségű vezetékek oszlopain.

A fészkelő rétisas párok elterjedése 2017-ben
Forrás: KNPI

 

Ezek is érdekelhetik