Bácsalmás

2018.12.04. 20:00

Zsolt és Mirka együtt készül fel a vizsgára

Néhány nap múlva közlekedésbiztonsági vizsgát tesz a látássérült Milánkovics Zsolt és hűséges segítője, a Mirka névre hallgató vakvezető kutya. Most még hárman, az átadó tanfolyam kiképzőjével járják a bácskai település utcáit és a fontosabb, nagyobb forgalmú helyeit.

Juhász Jenő

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Juhász Jenő

Milánkovics Zsolt 2009-ben autóbalesetet szenvedett, ebből kifolyólag rengetegszer műtötték, egészségkárosodásához pedig egyéb betegségek is hozzájárultak. Látássérült, ezért nagyon fontos számára az a segítség, amit a vakvezető kutyától kaphat. Naponta átlagosan 1–1,5 órát gyakorolnak a tanfolyam sikeres elvégzése érdekében.

Németh Ágnes vakvezető­kutya-kiképző érdeklődésünkre elmondta: a vakvezető kutyák kiképzése 1–1,5 éves korban kezdődik el, és ez az időszak általában fél évig tart. Nagy feladatot jelent a gazdihoz megtalálni a megfelelő kutyát, hiszen ez határozza meg a hosszú távú, sikeres együttműködést.

A bácsalmási látássérült hűséges segítője a 3 éves Mirka lesz, aki a gazda jobb kezén dolgozik. Ez azért különleges, mert általában a vakvezető kutyákat bal kézzel irányítják. Milánkovics Zsolt viszont ezt nem teheti meg a mostani egészségi állapota miatt. A csepeli kutyakiképző még hozzátette, hogy egy kis szerencse is segítette Milánkovics Zsoltot, hiszen többszörös a túljelentkezés, jelenleg mintegy 120 személy várakozik a hűséges segítő társra.

A közlekedésbiztonsági vizsga letétele után a település polgárai már gyakrabban találkozhatnak a közterületen sétáló párossal. Nagyon fontos tudni, hogy a hámmal ellátott kutya dolgozik, ilyenkor nem szabad simogatni és egyéb módon zavarni.

Milánkovics Zsolt napi 1–1,5 órát készül Mirkával
Fotó: Juhász Jenő / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában