Kiskunfélegyháza

2018.12.04. 07:00

A híres karnagyot, Kapus Bélát köszöntötte a város

Kapus Béla karnagyot, a félegyházi kóruskultúra megteremtőjét, Kiskunfélegyháza díszpolgárát ­köszöntötték 90. születésnapja alkalmából a város vezetői, családja, barátai, tanítványai, volt kollégái és tisztelői a városháza dísz­termében hétfőn.

Gulyás Sándor

Kapus Béla ének-zene tanár, kórusvezető, karnagy Kiskunfélegyházán született, iskoláit is itt végezte. A kántortanítói oklevelét 1948-ban vehette át, 1954-ben Szegeden ének-zene tanári képzettséget, 1968-ban a József Attila Tudományegyetemen bölcsész diplomát szerzett pedagógiából. Pályafutását a Péteritói Általános Iskolában kezdte, majd a helyi Petőfi Sándor Általános Iskolához került, 1951-ben lett a tanítóképző tanára, később a fiúkollégiumban nevelőtanár. Innen ment nyugdíjba. Emellett 1958-tól 2004-ig a Móra Ferenc Gimnázium énektanáraként tevékenykedett. A gimnázium általa vezetett leánykara az Európa Cantat nyilvántartott kórusa. Munkásságát a Gimnázium Örökös Tanára kitüntetéssel ismerték el.

– Kapus Béla sok ezer félegyházi diák és felnőtt szívébe oltotta Kodály Zoltán szellemében a közös éneklés, a zene szeretetét. Vezérlő eszméje, ars poeticája az volt: „az ének, a zene által hozzásegíteni tanítványait a teljes élethez, a boldogabb élethez.” Hihetetlen energiával, lelkesedéssel, meg nem alkuvással végezte munkáját egész életében – méltatta a legendás kórusvezető munkásságát Csányi József polgármester.

Kapus Béla közel hatvan évig volt az országosan ismert kiskunfélegyházi kóruskultúra meghatározó alakja. Négy évtizeden át vezette a városi Petőfi Daloskört, megszervezte a Pedagógus Kórust, irányította a Félegyházi Helyőrségi Kórust, a félegyházi Közgazdasági Szakközépiskola kétszeres nívódíjas kórusát is. A nevéhez fűződik a Zenebarátok Kórusának létrehozása. Szívéhez a legközelebb álló, a számos országos elismerésben részesített Ifjúsági Vegyeskart 1949-ben alapította meg és vezette több mint fél évszázadon keresztül. A kórus 55 éven át Félegyháza négy középiskolájának legkiválóbb énekeseit foglalta magában. A karnagy méltán kapott számos elismerést, kitüntetést, amelyeknek koronája a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt és a Kiskunfélegyháza Város Díszpolgára kitüntetés volt.

– Kapus Béla városunkban szép zenei hagyományokat teremtett úgy, mint a Tavaszi Hangverseny vagy a Móra Ferenc Gimnáziumban meghonosított Muzsika ünnepe. A tavaszi hangversenyekre a magyar zeneművészek leghíresebb egyéniségeit hozta el Kiskunfélegyházára. Példás családi élete, Istenbe vetett mély hite közismert. Családja, szerető felesége, gyermekei, a rajongásig szeretett unokái adták és adják meg mindmáig az erős hátteret. Kapus Béla ének-zene tanár, kórusvezető, karnagy egy boldog ember. Áldja meg a Jóisten! – mondta a városvezető.

Kapus Bélát barátai, volt tanítványai és tisztelői melegszívű gondolattokkal és ajándékokkal, virágcsokrokkal köszöntötték születésnapján. A Zenebarátok Kórusa dalcsokorral kedveskedett alapítójának. A kiváló egészségnek örvendő ünnepelt könnybe lábadt szemmel mondott köszönetet mindazoknak, akik szeretettel emlékeztek meg róla.

– A legtöbb időt a családdal töltöm, van két lányom, négy unokám. Kertemben is akad tennivaló bőven, magam művelem a földet, kaszálok, permetezek, gondozom a gyümölcsfáimat. A munka az éltető elemem, illetve egészségem kulcsa. Orvosom is azt mondta, hogyha ilyen aktív maradok, sokáig fogok élni – mondta el lapunk érdeklődésére Kapus Béla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában