A megyei Prima díj jelöltjei – 3.

2018.10.26. 06:55

Közülük kerül ki a három megyei Prima díjas és a Közönségdíjas 3. rész

A 2018. évi területi Prima díj jelöltek bemutatkozó cikk-sorozatában a 10 kategóriában már győzelmet aratott személyek kerülnek a héten bemutatásra, miközben már javában zajlik a közönségszavazás a www.primadij.hu weboldalon.

baon.hu

A VOSZ kezdeményezésének célja egy politikától mentes díj létrehozása volt, hogy a térségben is elismerésben részesüljenek a tudomány, a művészet, a kultúra és a sport kiemelkedő teljesítményt nyújtó helyi tehetségei, akik tevékenysége és munkássága kifejezetten példaértékű eredményekkel bír. A héten bemutatkozó 10 kategória-győztes közül fog kikerülni a 3 megyei Prima díjas és a Közönségdíjas.

Csontos Piroska

8. Magyar sport

Csontos Piroska (PIRÓ) – atléta, paralimpikon, Kiskunfélegyháza

Kiskunfélegyházán született 1994-ben. Hétévesen kezdett rendszeresen sportolni. Az általános iskolai évek során 12-szeres magyar bajnok lett atlétikában. Paralimpiai versenyzőként a kecskeméti KARC Klub sportolója. Kedvenc számai: távolugrás, 100, 200 és 400 méteres futás, emellett hófutó versenyeken is indul. 2013-ban a dél-koreai 10. Speciális Téli Olimpiai világjátékokon hófutásban I. helyezést ért el. Első Európa-bajnoki címét 2014-ben, Hollandiában szerezte. 2015-ben, Ecuadorban 200 méteren világcsúcsot ért el kategóriájában. 2016-ban, Rio de Janeiroban a Paralimpián 400 méteres síkfutásban, legjobb magyarként, 6. helyezett lett. 2017-ben, Prágában a 4x400 méteres váltó tagjaként fedett pályás világcsúcsot ért el. Tagja a 2020-as tokiói Paralimpiára készülő magyar olimpiai csapatnak.

Zsigóné Kati

9. Magyar népművészet és közművelődés

Zsigóné Kati – népi iparművész, Kecskemét

A hímestojás-díszítés kapcsán nemzetközi hírnevet szerzett kecskeméti alkotó 1993 óta szerepel rendszeresen a médiában. A népi művészetek nyolc ágát műveli: a tojásdíszítés mellett kazettás mennyezetet fest; üveget ikonokkal díszít; népi bútorokat fest; hímzett terítőket, blúzokat, mellényeket készít; tányérokat, vázákat fest és karcol; falat díszít. 2009-ben Dubaiban a világ öt legjobb tojásdíszítője közé választották. Hímes tojásaiból kiállítása nyílt Kecskeméten kívül Brüsszelben, Dubaiban. Herenden a herendi porcelánokkal együtt állították ki alkotásait. Hímestojás-festést tanít, előadásokat és bemutatókat tart. A hímes tojás és a húsvét témakörében több könyve jelent meg magyar és német nyelven. Sajátkezűleg rajzolt mintakincs gyűjteményében közel 3500 tojásfestő minta és egyéb népi motívum található. 2018 húsvétjára elkészítette az Ország hímestojását. Munkásságát idén az Év kecskeméti mestere díjjal ismerték el.

Gerhát László

10. Magyar zeneművészet

Gerhát László – zongoraművész, karmester, Kecskemét

A zenei alapismereteket a kecskeméti Kodály Iskolában szerezte meg. Felsőfokú zenei tanulmányait a Zeneakadémia Budapesti Tanárképző Intézetében folytatta, ahol előbb tanári oklevelet, majd zongora művész-tanári diplomát szerzett. Ezután karmesterképzőt végzett Gál Tamás és Lukács Ervin irányításával. 1989-ben zongoratanárként és korrepetitorként visszatért egykori kecskeméti iskolájába. 2009-től a zeneművészeti szakközépiskolai terület szakmai irányítója. 1996-ban újjászervezte a válságos időszakot maga mögött tudó Kecskeméti Szimfonikus Zenekart. Vezető karmesterként olyan szintre emelte az együttest, hogy ma már a nemzetközi hangversenyélet neves művészei is szívesen lépnek fel velük. Gyakran tart a zenekarral ismeretterjesztő előadásokat is. Több fővárosi zenekarnál volt vendégdirigens, zongoraművészként pedig a mai napig színpadra lép.

Már javában zajlik a közönségszavazás a www.primadij.hu weboldalon.

Címkék#Prima díj

Ezek is érdekelhetik