Kecskemét

2018.10.26. 20:00

Digitális kártyákkal is kommunikálhatnak az autizmussal élők

Egy alkalmazás révén ma már tableten vagy mobiltelefonon is kiválaszthatják az autizmussal élők az önkifejezéshez szükséges kártyákat, a szoftver a képhez hangot is társít. A módszert csütörtökön mutatták be Kecskeméten az érintett családoknak.

Hraskó István

A tableten az ikonokat megnyomva a szülő a szomszéd szobában is hallja, ha beszédképtelen autista gyermeke hívja

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Hraskó István

Az autizmussal élő gyermekek jelentős hányadánál a nyelvi fejlődés későn vagy egyáltalán nem indul meg. Nagyon fontos számukra, hogy a kommunikációban segítséget kapjanak, és hogy szüleik, pedagógusaik a beszélt nyelv helyett egy alternatív kommunikációs eszközrendszert alkalmazzanak. Az egyik legelterjedtebb a képkártyacsere módszere, melynek egyik legfőbb előnye, hogy használata szinte azonnali sikerélményhez vezet. Nem probléma az sem, ha a gyermek nem képes utánozni vagy tartósan figyelni, hiszen a kártyák – melyeken képességétől függően fénykép, rajz vagy szókép van – alkalmazása egyszerű és általuk könnyen ki tudja fejezni magát, látja a napirendjét, hogy mi fog következni.

Az autizmussal élőknek és családjaiknak néhány éve egy újabb eszköz is hathatós segítséget kínál a mindennapi életben való eligazodásban, a kommunikációban, mégpedig egy tableten vagy mobiltelefonon is elérhető informatikai alkalmazás. A programot több évvel ezelőtt egy olasz édesapa, Alessandro La Rocca fejlesztette ki nem beszélő kislánya, Niki számára. A Niki Talk szoftver sikerrel bizonyított, ezért piacra dobta (azóta változatlan áron – viszonylag olcsón, 49 euróért – rendelhető, vásárolható meg, közvetlenül az édesapától).

Az új, személyre szabható kommunikációs eszköztár tulajdonképpen az elektronikus-digitális képkártyacsere – hangzott el azon a bemutatón, melyet az Autista Gyermekekért Egyesület szervezett csütörtökre autizmussal élő gyermeket nevelő szülőknek, az Új Nemzedék Plusz Kontaktpont Irodában. A Niki Talk révén akár tableten, akár okostelefonon az autizmussal élő felhasználó kiválaszthat egy ikont – hasonlóan a megszokott kártyás könyvhöz –, és mikor megnyomja, a program hangot is társít a képhez: egy női hang kimondja a kívánt fogalmat.

A tableten az ikonokat megnyomva a szülő a szomszéd szobában is hallja, ha beszédképtelen autista gyermeke hívja
Fotó: Hraskó István / Petőfi Népe

A Niki Talk szoftver az utóbbi években Magyarországon is egyre kedveltebb a szakemberek és az érintett családok körében. Egy példányát – a program használatát lehetővé tévő hardverrel együtt – az egyik tavalyi pályázatának köszönhetően szerezte be az Autista Gyermekekért Egyesület a kecskeméti Autizmus Centrum számára. Nemrégiben pedig a Tesco pályázatán elnyert támogatás révén lehetősége nyílt az egyesületnek egy további eszköz és egy újabb szoftver megvásárlására, amellyel már az otthoni felhasználást szeretné elősegíteni, a betanítást támogatni. Ennek igénybevételére az egyesület Dobó körút 10. szám alatti irodájában lesz lehetőség.

Hasznos segítség, de nem csodaszer

A bemutatón az egyesület tagjai – köztük Pádár Erzsébet pedagógus – felhívták a figyelmet, hogy ugyan praktikus (képekkel korlátlanul bővíthető, szabadon szerkeszthető, a kisebb eszköz miatt könnyen hordozható) a Niki Talk, és nagyon jó eredményeket lehet vele elérni, gyakorlatilag „beszél” az autizmussal élő helyett, de nem csodaszer, és nem is ajánlott teljes mértékben erre alapozni az autista fiatallal való kommunikációt. Mindenképpen kell hozzá stabil, a hagyományos kártyákkal megszerzett tudás, az érzés, hogy a másiknak adunk valamit a beszélgetés, érintkezés során. Ha a gyerek az iskolában megszokott rendszert otthon nem kapja meg, az olyan, mintha egy gyengénlátónak szemüveg nélkül kellene boldogulnia, ezért a kétféle módszert együtt érdemes használni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában