Kecskemét

2018.09.26. 17:30

Rengeteg gyermeket írattak át a Petőfi iskolába

Szépen felújították a kecskeméti Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskolát, de vélhetően nem ez a fő oka, hogy a mostani tanévre több mint száz gyermeket írattak át ide más iskolákból.

Hraskó István

A Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola (a Neumann János Egyetem Pedagógusképző Karának – korábban a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Karának a gyakorlóintézménye) korábban a Budai utcában működött, a helyi köznyelvben a „sárga iskolának” nevezett épületben. Ez a város tulajdonában volt, a főiskolának kizárólag használati joga volt rá. A főiskola saját forrásból évente több tízmillió forintot fordított az épület állagának javítására, de a sok esetben balesetveszélyes körülmények pár évvel ezelőtt már nem voltak megfelelőek a minőségi oktatásra. Teljes felújításra viszont nem volt pénz. Mivel a kertészeti főiskolai karon lecsökkent a hallgatói létszám, így felvetődött: költségtakarékosság szempontjából érdemes lenne a petőfis diákokat a kertészeti kar Erdei Ferenc téri (ma Mészöly Gyula téri) épületébe költöztetni. A tervet végül el is fogadta a főiskola vezetése, így a Petőfi iskola 2012-ben új helyre került. Akkor összesen tizenhárom osztályt, közel 250 gyermeket érint mindez.

Hat éve a szűkös anyagi források miatt csak a legszükségesebb felújításokat tudták elvégezni a főiskolai épületben. Idén nyáron viszont 150 millió forintos uniós és hazai támogatásból szebb és korszerűbb lett a Petőfi: a tantermekben kicserélték az ablakokat és a régi linóleum burkolatot, a tornateremben parkettát raktak le és megújult a világítás is, ezenkívül festés is volt.

Horváthné Fenyvesi Lilla intézményvezető a szerdán tartott bejáráson – amelyen Finta Zita, az egyetem kancellárja is részt vett – portálunknak elmondta: egy modern iskola létrehozása volt a céljuk, ahol a külső és belső terek is 21. századi, korszerű oktatási feltételeket biztosítanak. A határidőket sikerült tartani, így az új tanév kezdetére minden munkálat befejeződött, és zökkenőmentesen kezdődhetett a tanítás. Az intézményvezető hangsúlyozta: a felújításhoz szükséges pályázatot az egyetem segítségével írták meg, és ugyancsak kaptak támogatást a lebonyolításhoz is.

Százzal több diák, tízzel több pedagógus

Horváthné Fenyvesi Lilla intézményvezető kérdésünkre úgy tájékoztatott, hogy a nyáron sok, más iskolába járó gyermeknek a szülei jelentkeztek a Petőfiben, hogy az új tanévet már náluk kezdhessék meg. Végül több mint száz tanulót írattak át a családok, ráadásul a tavalyi kettő helyett három elsős osztály indult, így összesen öt osztálynyival több tanulója van a Petőfinek, mint egy éve. A tanári kar ezzel párhuzamosan szintén bővült, tíz új pedagógus dolgozik szeptembertől a gyakorló iskolában (információink szerint közülük a legtöbben az igazgatóváltáson átesett református általános iskolából érkeztek, akárcsak a diákok).

– Úgy gondolom, az egyetem támogatása révén olyan új, modern oktatási stratégia, tehetséggondozás indult el iskolánkban, amely motiválhatta a hozzánk jelentkező tanulókat és szüleiket – mondta Horváthné Fenyvesi Lilla intézményvezető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában