Kiskunfélegyháza

2018.09.05. 17:30

Lerakták a Constantinum új iskolájának alapkövét

Közel hétszáz millió forintos beruházás keretében új iskolát épít Kiskunfélegyházán a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek fenntartásában működő Constantinum Intézmény. Az új létesítménybe a Constantinum Móra Ferenc Katolikus Általános Iskola alsó tagozatos diákjai a jövő ősszel kezdhetik meg a tanévet. Az iskola alapkövét szerdán rakták le ünnepélyes keretek között.

Vajda Piroska

Az új iskolaszárny megépítését a diáklétszám folyamatos emelkedése indokolta – mondta el az ünnepségen Mindák József igazgató. – Örömmel tölt el bennünket, hogy diákjaink hamarosan, modern és tágasabb épületben tanulhatnak. Fenntartónk, Isten szolgálatában állva nagyon jó és bölcs gazdaként nyújtott segítő kezet, amikor felmerült iskolánk bővítésének az igénye – hangsúlyozta az igazgató. Megtudtuk, a beruházást pályázati támogatás nélkül, saját forrásból valósítja meg a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek Társulata.

Seres Tibor a kivitelező cég egyik vezetője a beruházásról elmondta, a tervek szerint jövő őszre épül meg a négy szintes, nyolc osztályos új iskola a Jókai utca 3. szám alatt. Arról is beszámolt, hogy új iskola helyén eredetileg egy huszadik század elején épült mezővárosi lakóház állt, amelyet jellegzetes téglahomlokzata miatt védetté nyilvánítottak a hatóságok. Ezért az építkezés során különös figyelmet fordítanak arra, hogy ez a homlokzat eredeti állapotában megmaradjon. Ez lesz az iskola arculata is, összekapcsolva a múltat, a jelent és a jövőt – részletezte a szakember. Hozzátette: az emeleteket lépcsőház illetve lift köti majd össze, az épületben padló- és mennyezetfűtés lesz. A telek fennmaradó közel kilencszáz négyzetméteres területén pedig sport- és játszóudvart alakítanak ki a gyerekek számára.

110 éve szolgálnak Kiskunfélegyházán

Az iskolanővérek 1860 óta működnek Magyarországon, 110 éve állnak a tanítás szolgálatában Kiskunfélegyházán. – Amikor 1908-ban letelepedtek itt a Kalocsai Iskolanővérek, akkor nem sejthették még, hogy a szárba szökkenő hajtást, és a százszoros termést hozó nevelést négy évtized múlva eltiporják, megszüntetve a szerzetesi közösséget és államosítva az iskolát. De Isten művét és akaratát az emberi erő és rosszakarat nem tudja meghiúsítani. Újabb négy évtized után Nagy-Pál Mária Consummata nővér és Csitos Ágnes M. Antonella nővér újraindították a Constantinumot, Kiskunfélegyháza neves iskoláját – részletezte a szerdai ünnepségen Dávid Bernadette általános főnöknő.

– A mai alapkőletétel bátorságra vall, az iskola történetének folytatását jelenti, mert mi, a Kalocsai Iskolanővérek, reményteljesen nézünk a jövőbe. Bízunk abban, hogy a nálunk végzett diákjainkból nőnek fel a keresztény édesanyák és édesapák, s ezzel megvalósítjuk az alapítóink szándékát is. Felelősségteljes munka és a katolikus iskola kisugárzása tette híressé és vonzóvá nemcsak a kiskunfélegyházi emberek, hanem a környék lakói számára is a Constantinumot, olyannyira, hogy növelni kell a férőhelyek számát. Ezért van ma alapkőletétel – összegezte a főnöknő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában