hetényegyháza

2018.09.11. 17:55

Hétszáz üveg befőttet kaptak a nagycsaládosok

Folytatódott a szép hagyomány: idén újra közel 700 üveg saját készítésű befőttet, savanyúságot és szörpöt adományoztak a hetényegyházi nyugdíjasok a kecskeméti nagycsaládosoknak.

Hraskó István

2009-ben indította el a Tápláló szeretet programot Nyilas Kálmánné, a Nógrádi Napraforgó Hagyományőrző és Szociális Egyesület elnöke. A kezdeményezés lényege, hogy a csatlakozó idősek a saját földjükön termelt zöldségekből, gyümölcsökből befőtteket, lekvárokat, szörpöket, lecsót, savanyúságokat készítenek, majd az összegyűjtött élelmiszert nagycsaládosoknak ajánlják fel.

A program nem csak arról szól, hogy a nyugdíjasok mit tudnak a nagycsaládosoknak adni, hanem híd is a generációk között, és kézzel fogható példája a falusi és városi ember összefogásának. A felajánlók jó szívvel készítik a befőtteket, hangsúlyozva: ez nem adomány, hanem ajándék.

A hetényegyházi Naplemente Idősek Klubja 2015-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, és idén sem volt kérdés, hogy újra részt vesznek. Mint megtudtuk, a hetényi idősek ebben az évben már a klub udvarán kialakított kiskertben termelték meg a paprikát, paradicsomot, uborkát, céklát, zöldbabot, zellert, sütőtököt, hagymát. Közel ötvenen érezték fontosnak, hogy valamilyen módon csatlakozzanak a munkához, amely a klubtagok, sőt a nagymamák és unokák közötti kapcsolatot is erősítette.

Az eredmény harminckétféle alapanyagból 784 üveg, amelyből 633-at a hetényi klub tagjai tettek el, közel százat az idősgondozó szolgálat klubjai, de csatlakozott a városföldi Napsugár Nyugdíjas Klub is, ők tésztát, cukrot és lisztet ajánlottak fel – ráadásul mindezt nemcsak a Kincs-nek, azaz a Kecskeméti Nagycsaládosok Egyesületének, hanem a lakiteleki nagycsaládosoknak is.

A keddi ünnepélyes átadáson részt vett Mák Kornél alpolgármester, Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, Nyilas Kálmánné, a program ötletgazdája és Molnár Pál, a városrész önkormányzati képviselője is. Az ajándékot Fekete László, a Kecskeméti Nagycsaládosok Egyesületének elnöke és Kutasiné Szombati Márta, a lakiteleki egyesület elnöke vette át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában