Kecskemét

2018.09.20. 11:30

Az önálló életre készítik fel a fiatalokat a csereprogramok

Kósa András Csaba kiválóan ért a fiatalok nyelvén. Két évtizede azért dolgozik, hogy nekik jobb, élhetőbb világot teremtsen. A közös jövőnk erőforrását látja bennük. Ifjúságsegítő munkájának fontos részét képezik a nemzetközi csereprogramok.

Sebestyén Hajnalka

Kósa András Csaba ha Kecskeméten tartózkodik, szívesen ellátogat a Hírös Agóra pinceklubjába, az Ifjúsági Otthonban

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

– Oszlopos tagja a ­kecskeméti ifjúsági szakemberekből álló csapatnak. Mióta kötelezte el magát e szakma mellett? – kérdeztük Kósa András Csabát, a Hírös Agóra szakmai munkatársát, a kecskeméti fiatalok nemzetközi mobilitásának segítőjét.

– Mindig is nagyon aktív voltam. Már középiskolában is képviseltem a diákok érdekeit. Az érettségit követően gyorsan rátaláltam arra a helyre és tevékenységre, mely meghatározta későbbi szakmai pályafutásomat: 1998-ban a HELPI Ifjúsági Iroda főállású munkatársa lettem.

– Gyorsan beilleszkedett a HELPI csapatába?

– Széchenyivárosi gyerekként azonnal jól éreztem magam a széchenyivárosi közösségi térben. Abban az időszakban kapcsolódtam be a munkájukba, amikor ott egyre nagyobb hangsúlyt kapott a fiatalok kihívásainak komplexebb megközelítése, a hazai és helyi ifjúsági munka szakmai tartalmának kialakítása. Ez megadta a kezdő lökést, kerestem a lehetőségeket, hogy minél jobban megismerjem a nemzetközi ifjúságpolitikai modelleket, és bekapcsolódtam a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat nemzetközi tevékenységeibe. Az elsők között voltam, akik a hazai Eurodesk szolgáltatást kiépítették, mely hálózat a mai napig segíti a fiatalok tanulmányi, ösztöndíj- és önkéntes tevékenységeinek szervezését az Európai Unióban.

– Mennyire népszerűek a csereprogramok a fiatalok körében?

– Évről évre nagyobb. Különböző lehetőségekből választhatnak. Van, aki önkéntesként szeretné tágítani világlátását, és hosszú hónapokat tölt el egy másik országban. Akad, aki egy-két hétre utazik csak el, hogy a csereprogram által bepillantást kapjon más országok kultúrájába, oktatási rendszerébe.

– Mesélne bővebben a nemzetközi önkéntes programokról?

– 1999-től folyamatosan végzem ezen programok megvalósítását, melyre 18–30 év közötti fiatalok jelentkezhetnek. Én voltam az, aki az első magyar EVS önkéntest Dél-Amerikába közvetítette. Azóta évente 18–20 fiatal nemzetközi önkéntes tevékenységét segítem az Európai Szolidaritási Társulattal karöltve.

Kósa András Csaba ha Kecskeméten tartózkodik, szívesen ellátogat a Hírös Agóra pinceklubjába, az Ifjúsági Otthonban
Fotó: Sebestyén Hajnalka / Petőfi Népe

– Mi várja a fiatalokat külföldön?

– Általában 10–12 hónapot töltenek kint, most éppen Cipruson, Franciaországban és Spanyolországban. Nagyon jók a visszajelzések. A munkák változatosak, általában heti 35–38 órát dolgoznak. A lakhatásukat biztosítják, kapnak zsebpénzt és étkezési hozzájárulást. A program fontos része az elején az érkezési tréning, ahol védelemről, biztonságról is szó esik.

– Mennyivel előtte kell jelentkezni?

– Legalább 1–1,5 évvel, elég hosszú időt vesz igénybe a papírmunka és a pályázati rész.

– Miben látja nagy előnyét ezeknek a programoknak?

– Felkészíti a fiatalokat az önálló életre. Sokan akkor kerülnek ki a „mamahotelből” és szembesülnek a való élettel. Új dolgokat tanulnak meg, nő az önbizalmuk, gyakorolják a nyelvet és nyitottabbá válnak.

– Teljesen biztonságok ezek a programok?

– Természetesen, valamennyi akkreditált és folyamatosan ellenőrzött hely. Mi magunk, azaz a Hírös Agóra is fogad külföldi fiatalokat.

– Vannak rövidebb külföldi csereprogramok. Ezekről mit lehet tudni?

– Ilyen rövid programok év közben többször is kínálkoznak, érdemes folyamatosan érdeklődni a lehetőségekről. Évente átlagban kétszáz középiskolás vagy főiskolás fiatalt tudom hozzásegíteni néhány hetes csereprogramhoz. Legutóbb például Portugáliába, Franciaországba, Örményországba, Észtországba és Romániába utazhatott ki fiatal.

– Elkötelezettségét jelzi, hogy szakmai munkája bőven túlmutat Kecskeméten, országosan és nemzetközi szinten is vezető szerepet tölt be. Kiemelné néhány nagyobb munkáját?

– Szakértőként, civil szervezet képviselőjeként a 2000-es évek elejétől segítem a hazai ifjúságügy előrehaladását. Részt vettem a Magyarországi Ifjúsági Információs és Tanácsadó Irodák Országos Szövetsége Szakmai és Etikai Kódexének kialakításában, illetve az Európai Ifjúsági Információs Charta felülvizsgálatában. Megalapításától tagja, majd 2011-től elnöke vagyok az Ifjúsági Szolgáltatók Országos Szövetségének, 2012-től felügyelőbizottsági tagja a Nemzeti Ifjúsági Tanácsnak. Szakértőként pedig a 2000-es évektől folyamatosan részt veszek a Fiatalok Lendületben Program, valamint az utódjaként működő ERASMUS+ 2014–2020 Program szakértői csoportjában, amely a magyarországi decentralizált pályázatok szakértéseit végzi, ezzel segítve a gyermekek és fiatalok programjait, szervezeteit, kezdeményezéseit.

– Munkája rengeteg utazással jár. Hogyan jut mindenre ideje?

– Nagyon szeretem a munkám, mely elég sokszínű, így csak kevés időt töltök Kecskeméten. Több bőröndöm is útra kész. Nagyon gyakran utazom, egy-két napra vagy hosszabb időre. Szerencsére családom jól tolerálja.

– Hány országban járt eddig?

– Több mint százban, öt földrészen. Többnyire ifjúságpolitikai konferenciákon, államközi protokolleseményeken, találkozókon, szemináriumokon szakértőként, előadóként, műhelyvezetőként képviselem a hazai ifjúsági munkát.

– Vannak kedvenc városai?

– Most éppen Palermo áll közel hozzám, a munkám révén az elmúlt három évben tízszer jártam ott. Egyébként a hűvösebb helyeket kedvelem.

– Min dolgozik jelenleg?

– Egy kétéves nemzetközi projekt keretében azon dolgozunk, hogy az ­ifjúságsegítő munkát egységesítsük, az alapdokumentumokat nemzetközivé tegyük, hogy mindenhol használható legyen a helyi igények tükrében. Európában­ nincs erre standard. Nem sok helyen van ilyen képzés. Magyarország kivétel ez alól.

– Mi lenne az ideális megoldás?

– Ha az önkormányzatok kötelező feladatként felvállalnák. Kecskemét jó példa erre.

Kecskemét Ifjúságáért Díj

Kósa András Csaba ezen a nyáron vehette át a városházán a Kecskemét Ifjúságáért Díjat. 2018-ban éppen huszadik éve „hivatásos” ifjúságsegítő szakember. Szakmájában ismert és elismert, kollégái és a fiatalok számára jó példát mutató szakember. A feladatellátás érdekében szakmailag folyamatosan képezte magát, 2005 és 2008 között diplomás művelődésszervező, illetve ifjúságsegítő szakember lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában