Kecskemét

2018.09.26. 11:30

Alzheimer Café nyílt Kecskeméten

Alzheimer Café néven indított klubot az Egészségfejlesztési Iroda Kecskeméten kedden. A programsorozat legfőbb célja, hogy a demenciában szenvedő betegek, valamint hozzátartozóik, ápolóik nyugodt körülmények között beszélgethessenek egymással kötöttségek és tabuk nélkül tapasztalataikról, érzelmeikről.

Koós Kata

Alzheimer-kórban és a demencia más típusaiban szenvedő betegek, valamint ápolóik és családtagjaik számára indított klubot a Kecskemét Járási Egészségfejlesztési Iroda Alzheimer Café névvel. A programsorozat nyitórendezvényét kedden tartották az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságának (ESZII) oktatási központjában, melynek során Dr. Menyhárt Miklós, családorvos, az első hazai Alzheimer Café alapítója ismertette a megjelentekkel a klub alapelveit, legfőbb célkitűzéseit.

– Az Alzheimer Café egy olyan közösségi összejövetelre ad lehetőséget, ahol a demenciában szenvedők hozzátartozói, a betegek és a szakemberek együtt le tudnak ülni egy olyan környezetben, ahol mindenféle kötöttség nélkül tudnak egymással beszélgetni. Ahol azt a stigmát, melyet egy demens beteg a családban okoz, el lehet kerülni – magyarázta, majd hozzátette: az Alzheimer Cafékat francia mintára honosította meg Magyarországon.

– 2014-ben Győrben indult az első Alzheimer Café hazánkban, azóta immár több mint hatvan helyszínen működik Magyarországon. Ez nagyon lényeges dolog, hiszen Nyugat-Európában is láthatjuk, hogy az Alzheimer-kór mint gyógyíthatatlan betegség komoly társadalmi és szociális problémát is jelent, melyet az emberek egyedül nem tudnak megoldani – mondta, majd hozzátette: a klub legfőbb célja a betegek és az őket ápolók életminőségének javítása mellett, hogy megteremtse a demens betegeket elfogadó társadalom kialakításának lehetőségét.

Kifejtette: bár hazánkban nincsenek pontos statisztikai adatok az Alzheimer-kórban szenvedő betegek számát illetően, azonban becslései szerint körülbelül 600-700 ezer főt érinthet a betegség.

– Nem is ez a szám a lényeg, hiszen ennek a több százezer betegnek van két vagy három rokona. Aki pedig ilyen beteget ápol, 24 órán keresztül kell foglalkoznia vele, mely a családban nagyon komoly problémákat okozhat. Elszigeteli az embereket, megszűnnek a társas kapcsolatok egyrészt mert szégyellik, másrészt pedig mert nem tudják beosztani az időt a találkozásokra. Az Alzheimer Café ennek kiküszöbölésére igen jó lehetőséget biztosít – fejtette ki a főorvos.

A klubfoglalkozások alkalmával szakemberek, a betegségben érintettek és hozzátartozóik egyaránt megszólalhatnak, tapasztalatokat cserélhetnek egymással. Az Alzheimer Café ingyenesen látogatható foglalkozásaira minden hónap negyedik keddjén 17 órai kezdettel kerül majd sor az ESZII oktatási központjában.

Foglalkoztatás és szeretet

Dr. Menyhárt Miklós elmondta: az Alzheimer-kór elvi lefolyása hozzávetőleg 10 év. A betegség bár gyógyíthatatlan, valamint a beteg állapotromlása megakadályozhatatlan, azonban a főorvos elmondása alapján nyújtható, melynek kulcsa a foglalkoztatás és a szeretet.

– Állandó elfoglaltságot kell biztosítani a betegek számára, tehát ismerni kell az érdeklődési körüket. A legfontosabb azonban, hogy aki ápolja őket, szeretettel tegye. A beteg ugyanis csak azt érzi, hogy szeretik-e vagy nem, és nagy szeretetigényük van. Mikor ugyanis a memóriánkban valamit megjegyzünk, azt mindig érzésekkel tesszük félre a különböző területekre. Az Alzheimer-kórnál bizonyos memória-csomagok elvesznek, de maga az érzés megmarad – fejtette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában