Kalocsa

2018.09.27. 20:11

A városban élőknek többet kell fizetniük a szemétszállításért

A városban magasabbak a szemétszállítási díjak, mint a vonzáskörzetben. A legutóbbi képviselő-testületi ülésen kiderült, miért.

Gábor János

Forrás: BAON.HU

Fotó: Gábor János

Szabó Balázs önkormányzati képviselő szegezett kérdéseket a legutóbbi testületi ülésen a hulladékszállítást Kalocsán és a régióban is végző Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Kft. jelenlévő cégvezetőjének. Schauer Tamástól azt akarta megtudni, hogy miért magasabbak a szállítási díjak a városban, mint a környező településeken, valamint megoldást várt tőle az illegális lerakás problémájára is, amit, úgy véli, orvosolni lehetne, ha minden kalocsai háztartásnak lenne érvényes szerződése a szolgáltatóval, mert most messze nincs így. A városatya fontosnak tartotta kiemelni néhány olyan veszélyesnek minősülő hulladék leadási lehetőségének megteremtését is, mint a bitumenes hullámpala, vagy az autószélvédő, amikből nagy mennyiség szokott összegyűlni a közterületi szelektív szemétgyűjtő szigeteken, pedig nem szabályos oda kidobni.

– A hulladékgazdálkodási díjak a rezsitörvény hatása alá tartoznak, és ezeket a díjakat ugye 2013-ban befagyasztották, sőt, akkor az egy évvel korábbihoz kellett visszaigazítani, tehát ha megnézzük, hat éve nem változtak – érvelt Schauer, elismerve, hogy a városi előfizetők valóban többet költenek ugyanarra a közszolgáltatásra. A mostani díjszabás megállapítása ugyanakkor „miniszteri hatáskör”, magyarázta, hogy cégének miért nem áll módjában változtatni a mostani gyakorlaton.

A cégvezető a szemétszállítás „potyautasaira” kitérve hangsúlyozta: Kalocsán önkormányzati rendelet szabályozza, hogy kötelezően fel kell ajánlaniuk a szolgáltatásukat a helyi ingatlanhasználóknak, akiknek ezt szintén kötelezően igénybe kell venniük. Csak egy dolgot tudnak tenni, és ezt alkalmazzák is, szögezte le, azt, hogy a szállítóautókon dolgozó munkatársaiknak adnak egy listát az aktív ügyfelekről, így ellenőrizhető, hogy az adott címen kihelyezett edényt ki kell-e üríteniük, vagy sem. Ha nem állnak szerződésben egy-egy háztartással, otthagynak egy felhívást, amiben arra kérik a lakókat, hogy „rendezzék jogviszonyukat”. Mint mondta, ennél többet pillanatnyilag nem tehetnek a szerződés nélkül potyázók kiszűrésére.

A közterületen elhelyezett, veszélyesnek minősített hulladékok problémája kapcsán ismét kormányrendeletre hivatkozott: a hulladékudvarokban leadható anyagok körét pontosan felsorolja a szabályozás, és sem a felemlegetett hullámpala, sem pedig az autószélvédő nincs megjelölve ezen a listán. Lévén a fentiek alapján „nincs jogosultságuk” ilyesmit átvenni, tehetetlenek, ugyanakkor egy megoldást tudott javasolni: a külterületen lévő hulladékudvaruk mellett működik egy autóbontó cég, náluk például – igaz, díj ellenében – minden további nélkül le lehet adni a szélvédőket – javasolta.

Fotó: Gábor János / BAON.HU

Egyhamar nem változik a helyzet

Bolvári Ferdinánd képviselő ugyancsak kérdezett a cég­vezetőtől. Megjegyezte: nem hallott érdemi megoldást arra a problémára, hogy Kalocsán a becslések szerint ezernél is többen lehetnek, akik nem állnak szerződésben a hulladékgazdálkodási céggel, pedig kötelező lenne. Miattuk zajlanak illegális szemétégetések és rengeteg illegális lerakó is képződik, amit a városi büdzsének alkalmanként milliókba kerül felszámolni. Schauer válaszában hangsúlyozta: bár magánszemélyként ő is „lesújtó véleménnyel” van az így eljáró lakókról, de amíg valaki nem kezdi el szankcionálni ezeket a cselekményeket – amit ők cégként nem tehetnek meg –, nem tartja valószínűnek, hogy változna a helyzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában