Kiskunhalas

2018.07.12. 07:00

Sorstársak tartottak egyenlőségi napot Halason

Járjon minimálbér az otthoni ellátást végzőknek. Ezt szorgalmazzák a mozgáskorlátozottak, akik a miniszterelnökhöz is eljuttatják kérelmüket.

Pozsgai Ákos

Minden nyáron Halason tartják a mozgáskorlátozottak regionális esélyegyenlőségi napját

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Sokéves hagyomány, hogy nyáron Halason tartják a Mozgáskorlátozottak Regionális Esélyegyenlőségi Napját. Idén a Felsővárosi Általános Iskola tornatermében találkoztak a sorstársak, akiknek összejövetelét a Mozgáskorlátozottak Kiskunhalasi Egyesülete szervezte meg.

A megye minden részéből érkező egyesületi tagokat Tallérné Nyitrai Ilona, a Mozgáskorlátozottak Kiskunhalasi Egyesületének elnöke köszöntötte. – Az a célunk, hogy mindenki jól érezze magát, a sorstársak kimozduljanak otthonról, eltöltsük együtt kellemesen az időt, miközben hasznos információkat is megosztunk egymással – fogalmazott.

Halász Balázs egyesületi titkár arra emlékeztetett, hogy az elmúlt évtizedben jelentős előrelépések történtek a fogyatékossággal élők mindennapi életkörülményeinek javításában, azonban még mindig sok a teendő. Szeretnék elérni, hogy Kiskunhalas mozgáskorlátozott-barát várossá váljon. Mint elhangzott: jó lenne, ha az új beruházásokon kívül egyre több helyen vennék figyelembe a mozgáskorlátozottak, vagy a már valamilyen fogyatékossággal élők speciális igényeit a mindennapi közlekedés, az ügyintézés, a vásárlás során, vagy éppen a városi rendezvényeken. – Sok helyen akadálymentesítik a gyalogátkelőket úgy, hogy a másik oldalon ugyanakkor a magas padka nehezíti a kerekesszékesek, illetve a babakocsival közlekedő szülők akadálytalan továbbjutását – hívta fel a figyelmet Halász Balázs. Rámutatott arra is, hogy sok helyen a mozgáskorlátozottak továbbra sem tudnak feljutni az emeleti helyiségekbe, vagy éppen a mindennapi szükségleteikhez nincsenek megfelelő szociális helyiségek kialakítva.

Minden nyáron Halason tartják a mozgáskorlátozottak regionális esélyegyenlőségi napját
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

Szakáll István, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének alelnöke beszámolt arról, hogy konkrét javaslatokat készítettek a kormányzat számára a fogyatékossággal élőket érintő lakás- és autóvásárlás-támogatás ügyében, amelyre a korábbiaknál több forrás áll rendelkezésre és bővült azoknak a gépkocsitípusoknak a száma is, amelyekre igénybe vehető a támogatás.

Szó esett arról is, hogy az otthoni ápolást végző személyek ügyében segítséget vár a MEOSZ a kormánytól. Nyílt levélben kérik Orbán Viktor miniszterelnököt és az országgyűlés politikusait, hogy a súlyosan beteg hozzátartozóikat otthonukban ápoló személyek kapják meg legalább a minimálbér összegét. Azt szeretnék elérni, hogy minderre már a 2019-es, vagy a 2020-as költségvetésben biztosítsanak fedezetet.

Átfogó felmérés készül az eszközökről

Szakály József, a MEOSZ főtitkára arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy vegyenek részt a gyógyászati eszközökről szóló kérdőív kitöltésében, amely valós képet adhat a tervezett változtatásokhoz, amelyhez most készül első alkalommal átfogó felmérés. A kérdőívek elérhetők a Mozgáskorlátozottak Kiskunhalasi Egyesületének Eötvös utca 2. szám alatti irodájában is, ahol minden érdeklődőt várnak kedden és csütörtökön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában