Kecskemét

2018.07.03. 07:00

Sörösüvegeket gyűjt a tanár

Csáki Tibor nem mindennapi sörösüveg-gyűjteménye a világ hatvan országának kínálatából ad ízelítőt.

Sebestyén Hajnalka

Csáki Tibor szívesen mesél a sörökről, a sörgyárakról és a sörkészítésről

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Csáki Tibor húsz éve földrajz–történelem szakos tanárként dolgozik a Katona József Gimnáziumban. Az utazások szervezése mellett nagyon szereti a különleges, minőségi sört. Ennek ellenére nincs sörhasa, futással tartja fitten magát. A sörök iránti vonzalma, készítésük és történelmük iránti kíváncsisága még egyetemista korában, az 1990-es évek elején-közepén alakult ki. Azóta gyűjti a különleges üvegeket, melyek tartalmát szinte egytől egyig maga fogyasztotta el.

– Már egyetemistaként többféle utat szerveztem a baráti társaságomnak. Sokfelé jártunk, a söröket mindenhol megkóstoltam. Úgy éreztem, mindenhol vehetünk egy kicsit jobbat, mint a Magyarországon akkoriban kapható hazaiak. Imádtam Csehországot, Szlovákiát és Németországot, ahol kiváló söröket ihattam. Főként az előbbi két országot kedveltük úti célként, mert ott számunkra is megfizethető volt egy jó kis sörözés. Ami érdekes, hogy a nálunk kissé lesajnált Balkánon, Bulgáriában is kitűnő söröket ihattunk – mesélte Csáki Tibor.

Az üvegek gyűjtésének ötlete egy cseh kisváros, Český Krumlov egyik eldugott kocsmájában fogalmazódott meg benne, ahol látott egy üvegekkel ízlésesen telepakolt polcot. A gyűjtéssel párhuzamosan rövid időn belül a sörök elkészítése iránt is érdeklődni kezdett. Utánaolvasott, folyamatosan bővítette ismereteit.

– Azt vettem észre, hogy egyfajta missziónak tekintem, hogy szűkebb környezetem tagjaival megismertessem a jó sört. Az évek alatt jó néhány barátom pártolt át nekem köszönhetően a minőségi sörökre. Ahogy a sógornőm mondja, szépen lassan „sörnagykövetté” váltam – tette hozzá.

Csáki Tibor bár nagyon kedveli a sört, sokszor hetek is eltelnek, hogy egyetlen egyet sem iszik. De ha hangulata úgy kívánja, felbont egy palackot.

– Ahhoz, hogy ma jó sört igyunk, véleményem szerint nyugat felé kell utazni. Továbbra is a cseh és belga márkák a kedvenceim. Például egy kimerítő nap végén szívesen fogyasztok el egy lehűtött, cseh, Pils típusú sört, a nyári melegben jólesik egy szomjoltó IPA, vagy egy vidám hangulatú bulin egy erősebb belga apátsági sör – árulta el.

Gyűjteménye nagyon különleges, mintegy hatvan ország söreit öleli fel. A flaskák jó részét saját útjain szerezte be, de többet kapott már a barátoktól is.

– Míg mások szuvenírekkel pakolják tele hátizsákjaikat, bőröndjeiket utazásaik végén, én sörösüvegekkel. A súly miatt csak az üres palackot hozom haza, a tartalma még a helyszínen elfogy – mesélte.

Csáki Tibor szívesen mesél a sörökről, a sörgyárakról és a sörkészítésről
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

A gyűjtemény közel 650 darabos, a legtávolabbról származó egy új-zélandi, de található a kollekcióban perui, panamai, Srí Lanka-i üveg is. Különösen a gyűjtő szívéhez nőtt egy nepáli sörösüveg, melyet egy pannonhalmi tanárbarátja hozott neki a Himalájából. Pont akkor járt ott, amikor egy nagy földrengés rázta meg a térséget, napokig nem tudott életjelet adni magáról, de amint megtehette, az üzenetben hangsúlyozta, hogy ő és a sör is megvan.

– Nagy álmom, hogy egyszer megkóstoljam az alaszkai Smoked Porter füstös barna sört, melyet 2010-ben az év sörének választottak. Egyelőre még nem sikerült hozzájutnom, de dolgozom az ügyön… Az amerikai és kanadai sörök egyébként is érdekesek, ott szeretnek kísérletezgetni, nagyon kreatívak, sokkal bátrabban alkotnak új ízeket. Nemrégiben például fenyőgyantás sört dobtak piacra – jegyezte meg.

Csáki Tibornak van még egy álma, melyet régóta dédelget, de egyelőre a megvalósulás nagyon távolinak tűnik számára. Szívesen főzne saját sört.

– Az udvarunk végében csak úgy, vadon, a semmiből egyszer csak komló nőtt. Egyből az jutott róla eszembe, ez egy égi jel!

Sokat javultak a magyar sörök

Csáki Tibor természetesen nem utazik állandóan, hogy eredeti sörei legyenek, ő is elsősorban a kecskeméti boltokban vásárol. A választás azonban nem könnyű, mivel egy-egy ismert cseh vagy német márka hazánkban kapható söre nem ugyanolyan ízű, mint az eredeti forrásvízzel készült. A gyűjtő úgy véli: a magyar sörök sokat javultak az elmúlt évtizedekben, különösen a kis sörfőzdék termékeit kedveli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában