Kecskemét

2018.06.15. 17:30

Időskorukban sem mondanak le sokan a tanulás öröméről

Az életen át tartó tanulás ­lehetőségét és fontosságát egyre több nyugdíjas ismeri­ fel. Kiváló segítséget nyújt ehhez a Harmadik Kor Egyeteme, melynek köszönhetően az elmúlt években már több száz idős ember bővítette tudását.

Sebestyén Hajnalka

Szabó Mihály nyugalmazott jakabszállási polgármester az elvégzett képzésért dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanártól vette át az oklevelet

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Évek óta nagy ­látogatottság mellett folyik a Pécsi Tudományegyetem és a Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat szervezésében a Harmadik Kor Egyeteme. A legutóbbi szemeszter a napokban ­fejeződött be, prof. dr. Horváth Béla egyetemi tanár, a pécsi egyetem dékánja Virtuális világ és a szappanoperák világa címmel tartott előadást a Tudomány és Művészetek Házában. Számos megjelent hallgatta érdeklődve a szakembert.

A szabadegyetem szeptemberben folytatódik. Az egyetemi tanárok, akadémikusok újabb előadásokkal várják az időseket. Ami már biztos, a programok érintik a művelődéstörténetet, a pedagógiát, a gerontológiát és a médiatudományt. Az előadásokon túl továbbra is szerveznek tréningeket, tanfolyamokat, például kommunikáció és konfliktuskezelés terén.

– A töretlen érdeklődés arra utal, hogy van létjogosultsága Kecskeméten a Harmadik Kor Egyetemének – hangsúlyozta prof. dr. Szécsi ­Gábor, a pécsi egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

– Volt olyan félévünk, amikor­ mintegy 200 idős ­választott minket, de a most ­záruló szemesztert is közel százan végezték el. A szabadegyetem nemcsak tudást ad át, de közösségformáló ­ereje is kimagasló. Nagy öröm számunkra, hogy a hallgatók egyúttal aktív közreműködőivé is váltak a programoknak. Maguk is tartottak előadásokat a Harmadik Kor Egyeteméhez kapcsolódó tanfolyamokon, tréningeken, de kivették­ ­részüket például a ­közös kirándulások és kulturális programok megszervezéséből is. Egy ilyen jellegű tanulóközösség létrejötte egyedülállónak számít a mai magyar idősképzésben – tette hozzá Szécsi Gábor.

A Harmadik Kor Egyeteme hallgatói nyugdíjasok, azaz többnyire 60 év felettiek. Alapvetően kecskeméti lakosok, de más megyei településekről, például Kiskunfélegyházáról, Tiszakécskéről, ­Kerekegyházáról, Jakabszállásról, Ballószögről és Szentkirályról is érkeznek érdeklődők.

Szabó Mihály, Jakabszállás egykori polgármestere a kezdetektől hallgatója a szabadegyetemnek. – A Harmadik Kor Egyetemén sok érdekes előadást hallgathatunk meg, melyek által új információkhoz jutunk, bővül a szókincsünk, lépést tudunk tartani a mai technikai vívmányokkal, lehetőségekkel. Nyugdíjas polgármesterként is fontos számomra, hogy folyamatosan fejlesszem, bővítsem a tudásom. Közel négy évtizeden át vezettem a községet, ez idő alatt számos tanfolyamon, képzésen részt vettem, többek között a Bács- Kiskun Megyei TIT jóvoltából. A sok plusz, amit az évek alatt megtanultam­, kettős célú volt. Hiszen nemcsak saját tudásom gyarapítása ösz­tönzött, hanem az is, hogy a tanultakat átadjam a községben élőknek. Kiváló fórum erre a népfőiskolai sorozatunk, mely immár 25 éve zajlik. Úgy érzem magam egy kicsit, mint az egy­kori néptanítók, akik bár képesítés nélküli tanárok voltak, mégis lelkiismeretes, odaadó munkájuk révén sokat tettek a tanyákon, a falvakban élők tudásának gyarapításáért – részletezte.

Szabó Mihály nyugalmazott jakabszállási polgármester az elvégzett képzésért dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanártól vette át az oklevelet
Fotó: Sebestyén Hajnalka / Petőfi Népe

Szabó Mihály érdemei ­közé tartozik, hogy negyven éve aktív tagja a TIT-nek. Ebbeli minőségében is sokat fáradozik­. Évtizedek óta népszerűsíti a különböző tudományokat a községi rendezvényeken.

Népszerűek a helytörténeti és az egészségügyi témák

A hallgatókat leginkább a művelődés- és helytörténeti, valamint az egészségügyi témák érdeklik, de népszerűek voltak a pedagógiai és pszichológiai tematikájú előadások is. Örömteli tény, hogy egyre több a visszatérő hallgató. Minden szemeszterre megújul a program, új előadásokat, témákat hirdetnek meg annak érdekében, hogy korábbi hallgatóknak ismét érdemes legyen jelentkezniük az ingyenes képzésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában