Kecskemét

2018.06.30. 07:00

Gyermekeinket és magunkat is fel kell készíteni a veszélyekre

A nyár a tanszünet és az utazások időszaka. Az évszak a szabadság és az önfeledtség mellett veszélyeket is rejt magában. A szokásostól ­eltérő életritmus óvatosságra int gyermeket, szülőt egyaránt. A rendőrség bűnmegelőzési alosztályvezetőjével beszélgettünk arról, hogy hogyan lehet a nyár a pozitív, semmint a negatív élmények forrása.

Horváth Péter

Forrás: Shutterstock.com

A nyár a pihenés, a szórakozás és a feltöltődés időszaka, amikor kiszakadunk a mókuskerékből és átmenetileg megváltoznak szokásaink is. Ez másfajta figyelemmel párosul, ami negatív értelemben teheti emlékezetessé a nyarunkat. Tót Szilvia címzetes rendőr őrnagy, a Kecskeméti Rendőrkapitányság Megelőzési és Áldozatvédelmi Alosztályának alosztályvezetője szerint nyáron kiemelten szükséges ügyelni biztonságunkra.

– Közlekedési szempontból tudnunk kell, hogy Kecskemét egy fejlődő és turisztikailag frekventált város. A helyi innováció hatására nő a lakosságszám, ezzel együtt a járműveké is, aminek következménye a felgyorsult forgalom. Turisztikai tekintetben a nyári időszakban sok a nem helyi sofőr, aki nem ismeri a helyi közlekedési viszonyokat, ezért nem ismeri azokat a pontokat sem, ahol jobban kellene figyelnie, így nekünk kell elővigyázatosabbnak lennünk – mondta Tót Szilvia.

Kerékpározás közben nem szabad zenét hallgatni
Fotó: Shutterstock.com

Az alosztályvezető hangsúlyozta, fontos, hogy a szülők minden esetben tudjanak arról, hogy gyermeküknek mi az aznapi programja: hová megy, mivel közlekedik, kivel találkozik. A biztonságos közlekedéshez szükséges – akár gyalog, akár járművel – a mobiltelefon-használat csökkentése. Az üzenetek olvasása, különösen fülhallgatóval valójában olyan, mintha bekötött szemmel és füldugóval közlekednénk: vakká és süketté tesz bennünket.

– Az egészséges bizalmatlanság mindig előnyös. Ha ismeretlen szólít meg bennünket az utcán, nem lehetünk biztosak a szándékában. Ha az idegen csak útba igazítást kér, két-három mondatban adjuk meg számára az információt és álljunk tovább. Ha már személyes jellegű kérdéseket is feltesz az ismeretlen, javasolt azonnal távozni, mert célja valószínűleg nem az információszerzés. Aranyszabály, hogy amikor egy idegennel állunk szóba az utcán, egy karnyújtásnyi távolság legyen köztünk, hogy azonnal reagálni tudjunk a másik fél váratlan viselkedésére – fejtette ki az alosztályvezető.

A vízparton is veszélyek leshetnek ránk, ha nem tartunk be néhány alapvető szabályt.

– Felhevült testtel és alkoholos befolyásoltság alatt semmi szín alatt ne ugorjon senki a vízbe. A hőmérséklet-különbség sokkolhatja a testet, ami akár szívmegálláshoz is vezethet. Az alkohol pedig túlzottan bátorrá tehet – figyelmeztet Tót Szilvia.

– A törölköző nem széf – utal Tót Szilvia értékeink ­megfelelő védelmének fontosságára. – Az uszodában mindig tegyük zárható szekrénybe értékeinket, a telefont pedig még ekkor is halkítsuk le. Ne a strandon akarjuk megmutatni a szép aranyláncunkat és gyűrűinket, vagyis a lehető legkevesebb értékkel menjünk vízpartra. Ha senki nincs, aki értékeink mellett maradjon, míg mi fürdünk, vegyünk vízhatlan övtáskát, vagy másfajta vízhatlan tartót, amibe belehelyezhetjük tárgyainkat és magunkkal vihetjük a vízbe azokat – tanácsolja.

A nagyobb rendezvények is sok rizikót rejthetnek

Tömegrendezvényeken járva ügyeljünk arra, hogy pénztárcánkat és mobiltelefonunkat ne feltűnő és a zsebesek számára jól hozzáférhető helyen tartsuk, ezért a farzseb és a rövidnadrág oldalzsebe nem minősül biztonságos tárolóhelynek. Tót Szilvia azt ajánlja, hogy használjunk ízlés szerint hátizsákot, válltáskát, vagy autóstáskát a pénztárcánk és mobiltelefonunk elhelyezésére. Ezekkel az apró praktikákkal elkerülhetjük, hogy áldozattá váljunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában