kerekegyháza

2018.06.25. 07:00

A zene és a gitár Gyuri papa nagy szerelmei

Takaros magánház áll Kerekegyháza központjában, ahová a házigazda, Szecsődi György kéthetente várja ismerőseit, barátait egy kis örömzenélésre, verselésre.

Gulyás Sándor

Szecsődi György és Szobolits Béla, a Brass on Brass Dixieland Együttes vezetője

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

Szecsődi György a közelmúltban vásárolt házat Kerekegyháza központjában, színpadot épített az udvaron, kiállítóhellyé alakította a családi házhoz tartozó nyitott helyiségben, és létrehozta a Szecsődi Udvarház Alkotók és Előadók Klubját. Korábban, a rendszerváltást követően Kunbaracson, a helvéciai állami a gazdaság majorjának területén életre hívott nyári táborban jöttek össze a zenésztársak, versmondók, képzőművészek, a népi mesterségek művelői.

– A tábor közel két évtizedig működött, megszűnése után a csapat, akikkel a kulturális programokat szerveztük a gyerekeknek, megmaradt. Ebből adódott, hogy miután Kerekegyházára költöztem, létrehoztam a Szecsődi Udvarház Alkotók és Előadók Klubját, amely ma már több mint száz tagot számlál – foglalta össze a kulturális közösség létrehozásának körülményeit az alapító, Szecsődi György.

A három esztendeje működő közösségben rendszeresen mutatkoznak be a klub alkotó tagjai, illetve amatőr és profi előadókat hívnak programjaikra.

Szecsődi György és Szobolits Béla, a Brass on Brass Dixieland Együttes vezetője
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

– Zene utáni érdeklődésem gyermekkoromból, egészen a Beatles együttes megjelenésétől ered. Tizennégy esztendős voltam, mikor nagymamámtól megkaptam első gitárom. Jártam zeneiskolába is, ám végül mégsem ebben, hanem a mezőgazdaságban találtam meg a megélhetésem forrását. A zene, a gitár azonban mindvégig életem fontos része maradt – mesélt a kultúra, a művészet iránti vonzalmáról riportalanyom.

Nagyon sok művészetszerető ember van, de nincs fórumuk, nem tudnak hol bemutatkozni. A „Szecsődi Udvarház azonban szívesen fogadja őket. Programjaikra sorra jelentkeznek be az előadók, komplett zenekarok. A klub népszerűsége egyre nő, a kulturális közösség a bemutatott produkciók színvonala miatt szakmai berkekben is elismerést vívott ki magának.

– A klub a tavalyi évben átlépett a „Szecsődi Udvarház” küszöbén. Az alkotó közösség legkiválóbbjai Tiszakécskén egy verses-zenés műsor-összeállítással mutatkoztak be a közönség előtt. A kezdeményezést a jövőben is tovább kívánjuk folytatni, a környező települések kultúrházaiba elvinni előadóinkat, alkotóink munkáit. Közösségünk minden alkotó és kultúrakedvelő ember számára nyitott – tette hozzá Szecsődi György.

Az alkotás Teleki Katalin számára kikapcsolódás

A legutóbbi klubdélutánon Teleki Katalin mutatkozott be a közönség előtt akvarelljeivel, illetve ismertette meg a tagságot a magyar táncok alaplépéseivel. A talp alá valót Buknicz Sándor „húzta”. A nívós zenei programról a műfajában közismert budapesti Brass on Brass Dixieland Együttes gondoskodott. A rendezvény közös verseléssel és beszélgetéssel zárult. Teleki Katalin tizenöt esztendeje vette kezébe az ecsetet. Az akvarell technikát autodidakta módon, könyvekből sajátította el. Leginkább tájképet fest, a maga, a család és az ismerősök legnagyobb örömére. Az alkotás számára kikapcsolódás, képeivel gondolatait, az őt ért élményeket, impressziókat fogalmazza meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában