ORGOVÁNY

2018.05.12. 07:00

Ötvenen laknak egy házban Orgoványon

A közösségi együttélés szabályairól és azok megsértésének jogkövetkezményeiről alkotott helyi rendeletet a minap az orgoványi képviselő-­testület. Az új szabályok bevezetésével a tele­pülésen nagy számban élő külföldi vendégmunkásokat szeretnék rábírni arra, hogy a magyar normáknak meg­felelően viselkedjenek, éljék a mindennapi életüket.

Gulyás Sándor

A hatóság nem talált kivetnivalót a házban élők számában és körülményeiben

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

A romániai vendégmunkások már évtizedek óta hazánkban keresnek állást a jobb megélhetés reményében. A szakképzetlen munkaerő leginkább a mezőgazdaságban tud elhelyezkedni. A gazdák tavasztól őszig foglalkoztatják az idénymunkásokat, akik általában családostul érkeznek Magyarországra. A munkaerő a jelentősebb mezőgazdasággal rendelkező települések közelében keres szállást, a könnyebb megközelíthetőség és az ál­landó munka reményében. Az Alföld egyik ilyen településévé vált Orgovány is, ahol a becslések szerint több száz vendégmunkás van elszállásolva.

A romániai vendégmunkások magatartása, viselkedése sok esetben eltér a hazai normáktól, amit a helyi közösség nem minden esetben tole­rál. A probléma a település központjában lévő egyik szálláshely kapcsán csúcsosodott ki, mivel a közel 200 négyzet­méteres ingatlanban mintegy 30-50 ember él. Az önkormányzat és a környéken élők jó ideje próbálnak megoldást találni az általuk tarthatatlannak minősített helyzetre.

– A probléma két esztendeje kezdődött, mikor a lelkészi hivatal és szolgálati lakás melletti épületbe mintegy harminc vendégmunkás költözött be családostul. Nagyon hangosak voltak, viselkedésükön a többszöri felszólítás ellenére sem voltak hajlandók változtatni. A ricsaj nemcsak az életünket keserítette meg, hanem zavarta a mindennapi munkánkat is. Először a tulajdonost kerestem fel, aki ugyan próbálta kordában tartani albérlőit, az itt élők létszámának csökkentéséről azonban hallani sem akart. A következő utam az önkormányzathoz vezetett, ám az ellenőrzés nem járt sikerrel, így a problémával az illetékes hatóságokhoz fordultam. Teljes körű vizsgálat indult, de érdemi hiányosságra nem derült fény – mondta el érdeklődésünkre Prózsa István református lelkész.

A hatóság nem talált kivetnivalót a házban élők számában és körülményeiben
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Gulyás Sándor

„Osztályunk munkatársai 2017. április 7-én, helyszíni szemle keretében az ingatlant megtekintették, ahol 33 felnőtt, 18 gyermek lakik 12 helyiségben. A szobákban és az ingatlan udvarán rend van, a hulladékot gyűjtőedényben tartják, amit rendszeresen ürítenek. A lakók számára hideg-­meleg vizes zuhanyozó, WC, automata mosógép áll rendelkezésre, a szennyvíz a csatornába ürül. A szemle során közegészségügyi hiányosságot nem tapasztaltunk” – olvasható a megyei kormányhivatal népegészségügyi osztályának április 11-én kelt, Prózsa Istvánnak címzett levelében.

– A probléma október közepén, mikor a vendégmunkások hazamentek, megszűnt. Pár hónapra fellélegeztük, ám idén februárban tovább folytatódott kálváriánk. A korábbi sikertelenség tudatában Lezsák Sándorhoz, térségünk országgyűlési képviselőjéhez fordultam segítségért. Felsőbb jogszabály hiányában ugyanis nincs lehetősége az önkormányzatnak az ingatlanokban élők számának korlátozására – tette hozzá Prózsa István református lelkész, a helyi önkormányzat jogi bizottságának tagja.

A folyamatos ellenőrzéseknek volt némi hozadéka, Prózsa István szomszédjai csendesebbek lettek, mondhatni, élhetőbbé vált környezetük. A napokban azonban ismét kiéleződött a helyzet. A május elsejei tivornyázás majdhogynem tettlegességig fajult, így a lelkész az egyik közösségi portálon hozta nyilvánosságra az ügyet. A gyülekezet egy emberként állt mellé, remélve, hogy végre megszűnik a központi tömegszállás.

Az önkormányzat több alkalommal egyeztetett az ingatlan tulajdonosával, hogy csökkentse a bérlők számát, aki erre nem mutatott hajlandóságot. Fokozták a hatósági ellenőrzéseket, illetve megalkotta a közösségi együttélés szabályairól szóló rendeletét a minap az orgoványi képviselő-testület.

„Amennyiben a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás folyamatos cselekmény vagy mulasztás formájában valósul meg, az elkövető a jogellenes állapot megszüntetésére kötelezhető, a megszüntetés elmulasztása esetén végrehajtásnak van helye és a közigazgatási bírság ugyanazon magatartás miatt több alkalommal is kiszab­ható. A szabályszegő magatartás elkövetője közigazgatási,

illetve helyszíni bírsággal sújtható” – olvasható a napokban életbe lépett rendeletben. Az új szabályzat a településen élőkre és tartózkodókra egyaránt vonatkozik.

A rendelet betartatásának részletein, érvényesítésének, végrehajtásának módján folyamatosan dolgozik a község vezetése – mondta el érdeklődésünkre Gál Szilvia, Orgovány polgármestere.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük az ingatlan tulajdonosát is, aki nem kívánt lapunknak nyilatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában