Bács-Kiskun

2018.05.08. 21:00

Éjszakánként elzárják a vizet néhány településen

Készül a nyárra a közmű: a fertőtlenítés miatt sok helyen fogják elzárni a vizet.

Gábor János

Ezrek maradnak majd víz nélkül a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. tavaszi vezetékfertőtlenítő munkái miatt. A szokottól eltérő klórozási folyamatot a közelgő nyári időszak teszi szükségessé, érvelt a cég, mondván így készülnek fel az emelkedő vízfogyasztásra. Közleményük szerint e héten csütörtökön (május 10.) Foktőn zárják el a vizet, utána jövő hétfőn Uszódon, Dunaszentbenedeken és Géderlakon, majd kedden Fajszon, Bátyán és ismét Foktőn. A teljes vízhiány este tíztől másnap reggel öt óráig tart majd.

– A mostani fertőtlenítés alkalmával elvégezzük a távvezeték-mosatást: ez úgy néz ki, hogy nagy mennyiségű, nagysebességű vízzel öblítjük át a vezetéket a Dusnokig tartó déli ágon, illetve a Dunapatajig tartó északi ágon – jelentette be Szigeti Attila, a közmű-szolgáltató műszaki vezetője. – Ezzel párhuzamosan le kell zárni a csatlakozó településeket, hogy ne menjen be hozzájuk a távvezetékben felkavarodó víz – indokolta a teljes vízhiányt a fent írt községekben.

A szakember elmondása szerint ezt a kellemetlenséget mindenképpen ki kell böjtölni, mert tapasztalataik szerint, ha nem teszik meg, akkor a csövek belső falán felgyűlt biológiai hártya spontán leválás után színezi be az ivóvizet. A zavarosodást megelőzendő már tíz éve e gyakorlat szerint járnak el, így készítik fel a régió vízvezetékhálózatát a nyári nagyobb terhelésre. Miután lezárják a „bemenő településeket”, két-háromszoros vízmennyiséget engednek rá hálózatra, amely ezáltal jövő péntekig teljesen megtisztul, majd a hétvégén már csak a klór kiürülésére kell számítani, fűzte hozzá Szigeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában